NetBeans 7.0.1 - Javadoc

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-19 21:33
0

Witam,

mam problem z wygenerowaniem dokumentacji przy pomocy Javadoc w Netbeans. Mianowicie przy próbie wygenerowania wyskakuje mi taki błąd:


Warning: Leaving out empty argument '-windowtitle'
D:\NetBeans - projects\Testy\nbproject\build-impl.xml:842: No source files and no packages have been specified.
BUILD FAILED (total time: 0 seconds)

Pozostało 580 znaków

2011-09-19 22:56
0

Zbyt wielu szczegółów nie podałeś. Może ci się kod nie kompiluje?


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.

Pozostało 580 znaków

2011-09-20 16:11
0

Kod który próbuje kompilować.


public class Testy {

    public static void main(String[] args) {

        /** Zmienna i*/
        int i;

    }
}

Pozostało 580 znaków

2011-09-20 17:01
bo
0

Wygląda, że nie podałeś dla jakich plików (jakiego pakietu) chcesz wygenerować dokumentację. Możesz ją utworzyć poza IDE, uruchom cmd, wejdź do katalogu z plikiem Testy.java i wpisz javadoc Testy.java.

Pozostało 580 znaków

2011-09-20 17:13
0

Poza tym w ogóle Javadoc dla zmiennych lokalnych nie jest generowany. Tylko i wyłącznie do zmiennych klasowych (tzn pól obiektu). Zmienne lokalne jakiejś tam metody nie są dostępne z zewnątrz, więc nie są dokumentowane, podobnie zresztą jak prywatne konstruktory, pola czy metody.


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
Zgoda, tym niemniej dokumentacja wygenerowana przez javadoc dla tego pliku zawiera 14 plików i 51728 bajtów. - bogdans 2011-09-20 17:26
Ale można chyba trzymać dokumentację w ZIPie? - Wibowit 2011-09-20 17:31
No można, ale porównaj rozmiar i zawartość pliku z rozmiarem dokumentacji. - bogdans 2011-09-20 17:46
Tyle, że język HTML do którego generowana jest dokumentacja nie był stworzony do tworzenia dokumentacji. - Wibowit 2011-09-20 17:52
E tam, to nie HTML jest problemem. Narzędzie javadoc zostało napisane do tworzenia dokumentacji dużych pakietów, dla prościutkich klas tworzy mnóstwo "powietrza". - bogdans 2011-09-20 18:20

Pozostało 580 znaków

2011-09-20 20:25
0

Nazwa 'javadoc' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne ...

Co do wypowiedzi Wibowit'a, zmieniłem kod na:


/** Klasa podstawowa */
public class Testy {

    public static void main(String[] args) {

        int i;

    }
}

lecz nadal to samo...

Pozostało 580 znaków

2011-09-20 20:39
bo
0

Nazwa 'javadoc' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne ...

Albo nie masz zainstalowanego JDK, albo masz zainstalowane źle.

Pozostało 580 znaków

2011-09-21 21:06
0

Przeinstalowałem NetBeans'a i JDK i teraz tworzy mi dokumentacje ale to:


Warning: Leaving out empty argument '-windowtitle'

nadal wyskakuje, nie mam pojęcia czym to jest spowodowane.

Pozostało 580 znaków

2011-09-23 02:05
0

Przecież jest wyraźnie napisane. Pozostawiony pusty parametr opcji "windowtitle". Jeżeli w projekcie/Build/Documenting/"Browser Windows Title" jest pusty tytuł okna browsera i próbujesz wygenerować dokumentację, to czemu się dziwisz? Ustawiasz nazwę okna przeglądarki zgodnie z Twoim widzimisię i po sprawie.


Jeżeli ktoś komuś coś, ewentualnie nikt nikomu nic, to właściwie po co...?

Pozostało 580 znaków

2011-09-23 16:13
0

Wielkie dzięki. Co oznacza komunikat rozumiałem, ale nie wiedziałem gdzie to ustawić. Wszystko już jest ok.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0