Program do statystyk Android

0

Witam, jestem zadowolonym użytkownikiem androida od kilku miesięcy. Jestem kapitanem pewnej drużyny, która prowadzi swoją stronę i również prowadzimy statystyki, dlatego przydał by się program do prowadzenia takich statystyk pod android. Chciałbym posklejać kilka gotowych kodów danych funkcji. Ogólne funkcjonowanie programu miałoby polegać na:

  1. Ustawienie czasu (czasami jest to 25 min czasami 30 na połowę);
  2. Stoper odlicza od 0 do wyznaczonego czasu (opocjonalne{gdy się skończy czas włącza się alarm});
  3. Gdy padnie jakaś bramka użytkownik zaznacza checkbox, przy którym widnieje nazwisko.
  4. Program zapisuje czas oraz nazwisko.
    Ściągnąłem już Eclipse i plugin ADK, lecz nie posiadam za dużo wiedzy na temat Javy. Dlatego na sam początek proszę o jakiś gotowy kod dla minutnika/stopera napisanego w języku Java.
0

Primo - Java i Android to 2 różne rzeczy.
Sekundo - Ale jeśli nie Java to może PHP? Nawet fajny projekt ktoś wymodził skryptów w PHP odpalanych na Androidzie, coś jakby maszyna wirtualna http://www.phpforandroid.net/

0

Z tego co widzę to nie da się raczej wstawić grafiki do programu. Zresztą jest to mało popularne więc będę miał większe kłopoty z znalezieniem pomocy.

0

sebaz:
Android to Javowe API. Na co komu skrypty w PHP na androidzie?

jooni:
Co się nie da? Nie da się wpakować grafiki do JARa?

0

Niestety jest to za trudne dla mnie. Stworze takie coś w javascript będzie o niebo prościej zrobić a funkcjonować będzie tak samo.

0

zaprojektowanie stopera może być zdeka trudniejsze ale doświadczeni nie mieli by problemu. Algorytm czy coś - nie wiem
Android jest banalnie prosty IMO. Masz Visual'a gdzie dajesz komponenty. Potem przechodzisz do zakładki main.xml i tam ustawiasz atrybuty Obiektów itym podobnych.
Potem w normalnym kodzie .java ustawiasz te obiekty z .xml'a za pomoca polecenia np. Button b = (Button) findViewById(R.id.przykladowyButton);
Prawda że proste ? :)
Coś takiego niedawno wykodziłem (przykład) - to miały być ściągi ale nie tworzyłem dalej bo na razie kupiłem książkę Java. Techn. zaawansowane zamiast Androidowskiej i se lece :)
Ale jak tylko se/sobie kupię książkę do androida to dokończę.

package aplikacja.first;

import android.app.Activity;
import android.content.Context;
import android.os.Bundle;
import android.view.View;
import android.view.inputmethod.InputMethodManager;
import android.widget.AdapterView;
import android.widget.AdapterView.OnItemSelectedListener;
import android.widget.ArrayAdapter;
import android.widget.Button;
import android.widget.EditText;
import android.widget.Spinner;
import android.widget.TextView;
import android.widget.Toast;

public class MojaAplikacja extends Activity {

        private EditText et;
        private TextView tv;
        private Button b;
        private Button usun;
        private Spinner spin;

        @Override
    public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.main);

                spinner();
                wczytajTekst();
    }

    private void wczytajTekst(){

            et = (EditText)findViewById(R.id.poleT);
            tv = (TextView)findViewById(R.id.textToView);
            b = (Button)findViewById(R.id.button);

            b.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {        
                public void onClick(View v) {

                        tv.append("\n" +  et.getText().toString());

                        CharSequence text = (CharSequence) et.getText();

                        Context context = getApplicationContext();

                        int czasWyswietlania = Toast.LENGTH_LONG;

                        Toast dymek = Toast.makeText(context,text,czasWyswietlania);
                        dymek.show();

                        InputMethodManager imm = (InputMethodManager)
                        getSystemService(Context.INPUT_METHOD_SERVICE);
                                 imm.hideSoftInputFromWindow(b.getWindowToken(), 0);
                        }
                });

            usun = (Button)findViewById(R.id.usun);
            usun.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {

                        public void onClick(View v) {
                                et.setText(null);

                        }
                });
    }

    public void spinner(){
            spin = (Spinner)findViewById(R.id.spinner1);
        ArrayAdapter adapter = ArrayAdapter.createFromResource(this, R.array.sciagi, android.R.layout.simple_gallery_item);
                adapter.setDropDownViewResource(android.R.layout.simple_spinner_dropdown_item);
                spin.setAdapter(adapter);

        spin.setOnItemSelectedListener(new MyOnItemSelectedListener());

    }

    public class MyOnItemSelectedListener implements OnItemSelectedListener {
            public void onItemSelected(AdapterView<?> parent,View view, int pos, long id) {

                      tv.setText(spin.getSelectedItem().toString());
    }

        public void onNothingSelected(AdapterView parent) {
          // Do nothing.
        }
    }
}  

Aby nauczyć się Androida to jest masa kursów a ponieważ jest prosty to w pare dni obczaisz metodologię tworzenia aplikacji - ważne aby pamiętać:
Design >> XML >> .Java w tej kolejności najlepiej :P

0
szypxx napisał(a)

Aby nauczyć się Androida to jest masa kursów a ponieważ jest prosty to w pare dni obczaisz metodologię tworzenia aplikacji - ważne aby pamiętać:
Design >> XML >> .Java w tej kolejności najlepiej :P

W tym rzecz, że kolega chyba nie ma zielonego pojęcia o JAVA, a o metodologii na andka już nie ma co gadać.

0
Wibowit napisał(a)

sebaz:
Android to Javowe API. Na co komu skrypty w PHP na androidzie?

jooni:
Co się nie da? Nie da się wpakować grafiki do JARa?

Prawdą jest, że android to javove api, ale prawdą również jest, że aplikacje na androida mogą być pisane w php. Jest projekt, który pozwala na to :)

0

Spoko, tylko że to kolejna warstwa abstrakcji. Andek -> maszyna wirtualna -> kolejna maszyna dla php -> aplikacja. Za dużo tych zabawek po drodze :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0