Elegancka rekurencja

0

Witam

Ostatnio "bawię" się w pisanie różnych rzeczy rekurencją. Pierw zrobiłem kasowanie plików i katalogów w głąb rekurencją. Potem kopiowanie ale to w sumie podobne. Teraz myślę nad takim czymś:

Stwórz plik test.1
Jeżeli test.1 istnieje zmień test.1 na test.2 i stwórz test.1
... i tak dalej...oczywiśćie głębokość byłaby na parametr. Gdy test.n przekroczy granicę to kasowany jest na stałe (to akurat jest proste bo to tylko jeden if). Ale ten początek kolejki sprawia mi trudność.

Podpowie mi ktoś....zawsze chciałem pisać rekurencją ot tak ale mam z tym trudności.

Pozdrawiam

0

skoro już się bawisz rekurencją to pomyśl nad czymś takim:

a) rozwiązywanie problemu magicznego kwadratu,
b) rozwiązywanie sudoku,
c) generowanie permutacji z ciągu liter.

I wiele innych...rekurencja jest prosta trzeba tylko wiedzieć co jak działa - zwłaszcza na stosie.

0

żeby wiedzieć jak działa rekurencja musisz zapoznać się z zasadą działania funkcji - odkładanie argumentów funkcji na stos, zmienne lokalne, tworzenie ramki stosu itp.

0

no a żeby widzieć jak to wszystko działa na stosie to dobrze by było poznać Asemblera - polecam rozdział 5 książki: Asembler Sztuka programowania. Tam jest wszystko dokładnie opisane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0