Elegancka rekurencja

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-17 19:55
0

Witam

Ostatnio "bawię" się w pisanie różnych rzeczy rekurencją. Pierw zrobiłem kasowanie plików i katalogów w głąb rekurencją. Potem kopiowanie ale to w sumie podobne. Teraz myślę nad takim czymś:

Stwórz plik test.1
Jeżeli test.1 istnieje zmień test.1 na test.2 i stwórz test.1
... i tak dalej...oczywiśćie głębokość byłaby na parametr. Gdy test.n przekroczy granicę to kasowany jest na stałe (to akurat jest proste bo to tylko jeden if). Ale ten początek kolejki sprawia mi trudność.

Podpowie mi ktoś....zawsze chciałem pisać rekurencją ot tak ale mam z tym trudności.

Pozdrawiam


Another jam from the world for the jam from the voices of the world......
Rekurencja nigdy nie jest elegancka ;) - O_o 2011-07-17 21:49
Rekurencja może być elegancka. Na rekurencyjnych strukturach danych jest to często jedyne eleganckie rozwiązanie przetwarzania danych. - Olamagato 2011-07-19 00:52
Rekurencyjne sturktury są nieeleganckie więć eleganckie rozwiązanie na nich cale nie jest eleganckie ;p - O_o 2011-07-19 00:54

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 20:10
hfg675
0

skoro już się bawisz rekurencją to pomyśl nad czymś takim:

a) rozwiązywanie problemu magicznego kwadratu,
b) rozwiązywanie sudoku,
c) generowanie permutacji z ciągu liter.

I wiele innych...rekurencja jest prosta trzeba tylko wiedzieć co jak działa - zwłaszcza na stosie.

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 20:12
fghfgh6765
0

żeby wiedzieć jak działa rekurencja musisz zapoznać się z zasadą działania funkcji - odkładanie argumentów funkcji na stos, zmienne lokalne, tworzenie ramki stosu itp.

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 20:15
fgdfg5456
0

no a żeby widzieć jak to wszystko działa na stosie to dobrze by było poznać Asemblera - polecam rozdział 5 książki: Asembler Sztuka programowania. Tam jest wszystko dokładnie opisane.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0