Odczyt danych z pliku - błąd przy uruchamianiu.

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-08 21:23
Klapaucius
0

Witam serdecznie. Mam następujący problem: Przepisałem kod źródłowy do programu odczytującego dane z pliku:

import java.io.*;
 
public class Main{
  public static void main (String args[]){
    if(args.length < 1){
      System.out.println("Wywoalnie programu");
    }
    File file = new File(args[0]);
    if(!file.exists()){
      System.out.println("Nie ma takiego pliku.");
      return;
    }
    RandomAccessFile raf = null;
    try{
      raf = new RandomAccessFile(file, "r");
    }catch(FileNotFoundException e){
      System.out.println("Nie ma takiego pliku");
      return;
    }
    String line = "";
    try{
      while((line = raf.readLine()) != null){
        System.out.println(line);
      }
    }catch(IOException e){
      System.out.println("Blad wejscia/wyjscia");
    }
  }
}

Kod kompiluje się bez problemu, jednak przy uruchomieniu wyskakuje błąd:
user image

Dlaczego?

Pozostało 580 znaków

2011-07-08 21:27
::.
0

No przeciez masz napisane - uruchomiles program bez parametry, zreszta sam to wypisujesz sprtawdzajac args.length < 1, a nastepnie probujesz odczytac args[0], ktorego nie ma. Nie wiem czy tego nie wiesz, ale w Javie tablice indeksowane sa od 0 (czyli piewrszy argument ma indeks 0) oraz args nie zawiera nazwy programu, tam sa tylko i wylacznie argumenty.

Pozostało 580 znaków

2011-07-08 21:36
Klapaucius
0

To jak wywolac ta funkcje z parametrami (czy jakoś tak)?
P.S.
Prosze o wyrozumialosc bo dopiero sie ucze javy.

Pozostało 580 znaków

2011-07-08 22:05
::.
0

Podajac parametry? Metoda main uruchamia program wiec wywolujesz ja z lini polecen:
java Main mojpliktestowy.txt

Dodatkowo, w pierwszy sprawdzeniu zamiast wypisywac 'wywolanie proagramu' powinienes dac opis jak poprawnie wywolac program oraz return aby program spokojnie skonczyl dzialanie - i tak nic nie mozna wiecej zrobic bez pliku.

Pozostało 580 znaków

2011-07-08 23:31
Klapaucius
0

Utworzyłem plik o nazwie plik.txt w tym samym katalogu gdzie jest program. I wpisuje w konsoli java Main plik.txt i otrzymuję komunikat: Nie ma takiego pliku.

Pozostało 580 znaków

2011-07-08 23:56
0

plik.txt musi znajdować się w tym samym folderze co klasa główna twojego projektu, w twoim przypadku jest to Main.class w folderze bin

czemu miałby być w folderze bin, skoro kolega kompiluje w konsoli. Nawet po powyższym screenie widać, że akurat jest w poprawnym folderze. - maciekx99 2011-07-09 11:55
masz rację maciekx99, a u Klapaucius nie wiem dlaczego nie działa, u siebie sprawdzałem i wszystko śmiga - pk_82 2011-07-09 19:25

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0