Cześć.
Z lekkim trudem napisałem sobie podstawową aplikację w androidzie.
teraz chciałbym przypisać do Spinner'a plik tekstowy i wyświetlić go w polu tekstowym.
czy ktokolwiek wie jak można by skojarzyć plik z konkretnym Item ?

Skoro w dokumentacji androida napisane jest java.io to czy znaczy to że posługiwanie się tą klasą jest identyczne jak w Javie ?
czyli wystarczy napisać zwykłą metodę np. readFile() ? I wczytywać odpowiedni plik w zależności od SelectedItem ?

P.S. dopiero się uczę (trzeci dzień) więc nie bardzo jeszcze wiem jak posługiwać się androidem.

package aplikacja.first;


import android.app.Activity;
import android.content.Context;
import android.os.Bundle;
import android.view.View;
import android.view.inputmethod.InputMethodManager;
import android.widget.AdapterView;
import android.widget.AdapterView.OnItemSelectedListener;
import android.widget.ArrayAdapter;
import android.widget.Button;
import android.widget.EditText;
import android.widget.Spinner;
import android.widget.TextView;

public class MojaAplikacja extends Activity {
   
	
        private EditText et;
	private TextView tv;
	private Button b;
	private Button usun;
	private Spinner spin;

	@Override
    public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.main);
        
        	spinner();
        	wczytajTekst();
    }
    
    private void wczytajTekst(){
    	
    	et = (EditText)findViewById(R.id.poleT);
	    tv = (TextView)findViewById(R.id.textToView);
    	b = (Button)findViewById(R.id.button);
    	
    	
    	b.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {	
		public void onClick(View v) {
				 
			tv.setText(et.getText().toString());
			
			InputMethodManager imm = (InputMethodManager)
			getSystemService(Context.INPUT_METHOD_SERVICE);
				 imm.hideSoftInputFromWindow(b.getWindowToken(), 0);
			}
		});
    	
    	usun = (Button)findViewById(R.id.usun);
    	usun.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
			
			public void onClick(View v) {
				et.setText(null);
				
			}
		});
    }
        
    public void spinner(){
    	spin = (Spinner)findViewById(R.id.spinner1);
        ArrayAdapter adapter = ArrayAdapter.createFromResource(this, R.array.sciagi, android.R.layout.simple_spinner_item);
        	adapter.setDropDownViewResource(android.R.layout.simple_spinner_dropdown_item);
        	spin.setAdapter(adapter);
        	
        spin.setOnItemSelectedListener(new MyOnItemSelectedListener());

    }
    public class MyOnItemSelectedListener implements OnItemSelectedListener {
    	public void onItemSelected(AdapterView<?> parent,View view, int pos, long id) {
    	
        	      tv.setText(spin.getSelectedItem().toString());
    }

        public void onNothingSelected(AdapterView parent) {
          // Do nothing.
        }
    }
}