Serwer w Javie i polskie znaki na stronie :)

0

Witam,
mam taki problem. Otóż zrobiłem sobie serwer httpd, szału nie ma ale nie o szał tu chodzi, a o polskie znaki w wysyłanych dokumentach. Może mi ktoś powiedzieć jak uzyskać polskie znaki na stronie. Nie chodzi tu na pewno o kodowanie pliku html. Poniżej zamieszczam kod, którym czytam plik i wysyłam zawartość do przeglądarki.

DataOutputStream dos = new DataOutputStream(gniazdo.getOutputStream());

BufferedReader buforOdczytu = new BufferedReader(new FileReader(file));
      while ((kod = buforOdczytu.readLine()) != null) {
      String kod2 = "<html><body><img src=\"images/f.jpg\"/></body></html>";
      dos.writeBytes("Content-Type: image/jpg" + kod);                      }

Ot i cały kod za to odpowiedzialny. I może ktoś mi powie jak powiedzieć przeglądarce, że teraz dostała obrazek a nie kod/text ??

0

Przecież wysyłasz tekst a nie obrazek. No i w dodatku wysyłasz content-type w treści, a nie w nagłówkach. I co do tego mają polskie znaki?

0

poczekaj mała zmiana :D to nie tak miało być, to jest kombinowane. Kod wygląda inaczej. Zobacz teraz.

DataOutputStream dos = new DataOutputStream(gniazdo.getOutputStream()); 

BufferedReader buforOdczytu = new BufferedReader(new FileReader(file));
     while ((kod = buforOdczytu.readLine()) != null) {
         dos.writeBytes(kod);
      }

A polskie znaki mają to do tego, że sobie pobrałem jakąś stronę przykładową i ktoś na niej użył w nazwie obrazka polskich znaków, które po wysłaniu na stronę w miejscach polskich znaków miały krzaki i myślałem, że to też jest częścią problemu. No i brak polskich znaków na stronie po jej wyświetleniu.

0
  1. readLine() służy do czytania linii z plików tekstowych, a nie jpgów. Użyj metod read(byte[] array) write(byte[] array) do kopiowania bajtów.
  2. Ustaw nagłówek za pomocą httpservletresponse.addheader albo setheader (nie wiem które bo serwlety robiłem na zajęciach ileś tam semestrów temu).
  3. Jeśli masz problemy z polskimi znakami to ustaw kodowanie utf-8. Jest ono dzisiaj w sumie standardem na stronach www, a na pewno jest standardem w Javie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0