Musze zinportowac dane z plików zapisanych w UTF-8 do bazy danych. Baza cp1250.
Oczywiscie wystepuje problem z polskimi znakami ;/ Nie wiem jak sobie z tym poradzic, napisałem taki inporter ktory wciaga mi te dane.

Czyli: odczyt z pliku (UTF-8) do listy :

reader = new BufferedReader(new InputStreamReader(new FileInputStream(fileName),"UTF-8"));
ArrayList<Apteka> list = new ArrayList<Apteka>();
String line = null;
String line2 = null;
String line3 = null;
String line4 = null;
String line5 = null;
String line6 = null;
String line7 = null;
String line8 = null;
String line9 = null;
String line10 = null;

                    while((line = reader.readLine()) != null)
                          {
                           line2=reader.readLine();
                           line3=reader.readLine();
                           line4=reader.readLine();
                           line5=reader.readLine();
                           line6=reader.readLine();
                           line7=reader.readLine();
                           line8=reader.readLine();
                           line9=reader.readLine();
                           line10=reader.readLine();
                           list.add(new Apteka(line,line2,line3,line4,line5,line6,line7,line8,line9,line10));
                          }
                    return list;

Teraz zapis do bazy juz w Cp1250:

Properties props = new Properties();
props.put("user", "apw_user");
props.put("password", "apw_user");
//props.put("charSet", "Cp1250");
props.put("encoding", "Cp1250");
polaczenie_testowe.setTransactionIsolation(Connection.TRANSACTION_READ_COMMITTED);
PreparedStatement pstmt = null;
pstmt = polaczenie_testowe.prepareStatement( "delete from Apteka");
pstmt.executeUpdate();
pstmt = polaczenie_testowe.prepareStatement( "Insert into Apteka values"+" (?,?,?,?,?,?,?,?,?,?)");
for (Apteka apteka : apteki)
{
pstmt.setString(1, apteka._nazwa);
pstmt.setString(2, apteka._miasto);
pstmt.setString(3, apteka._adres);
pstmt.setString(4, apteka._telefon);
pstmt.setString(5, apteka._meil);
pstmt.setString(6, apteka._typ_umowy);
pstmt.setString(7, apteka._kod);
pstmt.setString(8, apteka._nip);
pstmt.setString(9, apteka._uwagi);
pstmt.setString(10, apteka._apteki);
pstmt.executeUpdate();
}

Jak widac testowałem juz z props.put("charSet", "Cp1250"); props.put("encoding", "Cp1250"); i nic to nie daje ;/
Program do ktorego inportuje zmieniłme na Cp1250 w wlasciwosciach importera testowałem na UTF-8 i Cp1250. Raz jakso sie udało ale bez zmian kodu kolejny raz juz nie zadziałał. Macie moze jakiś pomysły nie moge dać sobei z tym rady ;/