Runtime/ Odpalenie zewnętrznego programu (drukowanie, przechwycenie błędu)

0

Witam ,
chciałbym wydrukować pdfa bezpośrednio z javy, niestety biblioteka PDFRenderer odpada (dostaję błąd "Cannot render CMap file" czy jakoś tak, pdfy generuje sobie biblioteką PDFJet).
Odpalam zatem sobie mój plik pdf w ten sposób
Runtime.getRuntime().exec("rundll32 url.dll,FileProtocolHandler C:\\ścieżka\\Example_07.pdf");
Pytanie 1 Czy można "powiedzieć" Adobe Readerowi, żeby to drukował ?
Pytanie 2 Jeśli podam złą nazwę pliku to nic się nie dzieje, ale też nie wyskakuje żaden error, da się to jakoś przechwycić ?

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdro :)

1

Odpowiedź na pytanie 2. Zmień kod na taki

try
{
   Desktop.getDesktop().browse(new File("Dupa.pdf").toURI());
}

W razie braku pliku wystąpi java.io.IOException i domyślna przeglądarka PDf-ów nie wystartuje.

0

Super, działa : D
Jeszcze niech ktoś pomoże z pierwszym taskiem i będzie ekstra ;)

0
gawkes11 napisał(a)

Super, działa : D
Jeszcze niech ktoś pomoże z pierwszym taskiem i będzie ekstra ;)

A może by tak powiedzieć drukarce aby wydrukowała PDF'a ...

0
Gregory_Scot napisał(a)

A może by tak powiedzieć drukarce aby wydrukowała PDF'a ...

Nie wiem jak to zrobić, chociaż to byłaby lepsza wersja, bo troche bezsensowne jest otwieranie tego pdfa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1