properties na Tomcacie

0

hej,
mam problem z odpowiednim umieszczeniem pliku properties. Wrzucilam go do katalogu WEB-INF. (probowalam tez wrzucac do src). Skompliowalam, dostalam plik war, wrzucilam na tomcata no i dostaje exception ze nie znalazl pliku. Properties wczytuje ze sciezki:


System.getProperty("user.dir")+"/Test.properties"

Wypisalam to sobie na konsole no i dostalam sciezke:

C:......\apache_tomcat\bin/Test.properties

ok, juz widze ze zamienic "/" na "\". No ale co ze sciezka? Chyba nie musze wrzucac pliku Test.properties do bina Tomcata?? czy ktos z Was wie moze jak to rozwiazac? tzn zebym plik properties dolaczala tylko do projektu i by stamtad byl on czytany? (oczywiscie jak wrzuce Test.properties do bina tomcata to zadziala, ale nie wyobrazam sobie by tak to zostawic).

pzdr

0

Ogólnie to takie rzeczy trzyma się na tomcacie, bo przy zmianie tych danych nie musisz przebudowywać aplikacji. Restart tomcata wystarczy by nowe propertisy 'załapał'.
Najłatwiej to wyciągnąć w springu, ale spróbuj podmienić zmienną z user.dir na catalina.base a tą scieżkę na /properties/nazwapliku.properties.

0

hej, dzieki za odpowiedz. catalina-base to wyciaga mi sciezke:


C:\...\apache_tomcat

Rozumiem ze wg wszelkich standardow, to wlasnie tam powinnam utworzyc katalog properties i dalej katalogi dla poszczegolnych aplikacji w ktorych trzymalabym properiesy dla nich? czyli jesli np mam aplikacje A, to powinnam miec jej propertisy wrzucone w:
C:...\apache_tomcat\properties\A

i ogolnie tak sie robi prawidlowo, tak?

pzdr

0

Zamiast (wolnostojacego) pliku properties, moze uzyj parametrow kontekstu? Definiujesz je w web.xml. Albo mozesz miec 1 parametr ktory jest sciezka do zasobu w aplikacji ktory jest plikiem properties, ladowac go w context-initialized.
Jesli uzywasz mavena to mozesz zrobic profile (test, dev, qa, prod) i zmienna w pom.xml ktora bedzie miala sciezki do plikow properties gdziestam w projekcie. Teraz wlaczysz filtrowanie / zamiane zmiennych w mavenie, i w web.xml uzyj nazwy zmiennej zamiast sciezki. W ten sposob mozesz zaleznie od profilu uzywac innych plikow, ktora maja rozne ustawienia (np. testowa baza danych vs. produkcyjna).

0

nie korzystam z mavena. ale dzieki za rady.

pzdr

0

misty... toż to krucjatę trzeba Ci zrobić. Nie masz problemów z bibliotekami projektu?

No ale to już temat na dłuższą rozmowę.

W każdym razie możesz skorzystać z propertisów w sposób opisany wyżej.

0

nie, nie mam. serio. Kiedys mialam ambicje i plany zwiazane z mavenem, ale potem odpuscilam. W pracy nikt nie uzywa i chyba by sie posrali jakby mieli.

0

Zmien prace bo sie meczysz, nawet o tym nie wiedzac.
Maven sprawia poczatkowo troche problemow, ale ja juz sobie nie wyobrazam uzywania anta czy budowania w eclipse - sa jeszcze firmy ktore tak robia?

0

Zmien prace bo sie meczysz, nawet o tym nie wiedzac.

Zmieniam. Od 01.04 :)

Maven sprawia poczatkowo troche problemow, ale ja juz sobie nie wyobrazam uzywania anta czy budowania w eclipse - sa jeszcze firmy ktore tak robia ?

Sa. i to calkiem sporo. Ale to chyba glownie firmy nastawione na "wezmiemy wszystko co zlecicie, nie wazne co i nie wazne w czym". W takich firmach standardy niestety schodza na drugi plan. byle sie projekt odpalil.

ps.
uzywasz eclipse czy netbeans? Ja kiedys uzywalam eclipse, ale krotko bo netbeans jest prostszy i ma zazwyczaj szybciej nowe wtyczki. no i jakos przyjemniej sie uzywa. i ponoc jest dla bab :) Ale jest wolny. Poza tym nacielam sie pare razy i chyba sie przekonam do eclipsa.

pzdr

0

W pracy uzywam eclipse, w domu netbeans jak cos pisze. Uwazam eclipse za lepsze IDE, lepszy debugger przede wszystkim, wiecej pluginow, jakit taki plynniejszy mi sie wydaje, NB troche toporny.
Co do problemow z eclipse to ja mam je ciagle, raz mniej raz wiecej ;d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0