Problem z uruchomieniem pliku .jar po zainstalowaniu Nokia OVI Suite

0

Witam serdecznie,

po kilku godzinach prób poradzenia sobie z problemem, postanowiłem napisać na tym forum. Bardzo proszę o pomoc.

System:
Windows 7 64-bit.

Problem:
nie można uruchomić pliku .jar (małego programiku desktopowego zrobionego w javie). Przy próbie uruchomienia pokazuje się komunikat:

Couldn't find the main class: [tu ścieżka do pliku .jar]. Program will exit.

Kiedy się pojawił?:
dotychczas program uruchamiałem bez problemu dwukrotnym kliknięciem myszy za pomocą Javy. Problem pojawił się po zainstalowaniu Nokia OVI Suite, który "przejął prawo" do uruchamiania plików z rozszerzeniem .jar. Nie mogłem wówczas wskazać innego oprogramowania, które ma otworzyć ten plik, więc odinstalowałem Nokia OVI Suite. Po tej operacji należało na nowo wybrać program, który ma uruchomić .jar, więc wybrałem Javę. Na ułamek sekundy uruchomiła się konsola, po czym zniknęła i nic nie zostało uruchomione.

Co zrobiłem do tej pory?:
Odinstalowałem Javę i zainstalowałem, i tak trzykrotnie.

Ścieżka dla Javy:
Mam drugi komputer z systemem Windows 7, jednak 32-bitowym. Tam program działa poprawnie i jest uruchamiany za pomocą javy zlokalizowanej w ścieżce:
c:/program files/java/jre1.6.0_03/bin/javaw.exe

W moim przypadku (komputer z Win7 64-bit) nie ma w ogóle folderu 'jre1.6.0_03' i program próbuję uruchomić wskazując lokalizację:
c:/Pliki programów (x86)/java/jre6/bin/javaw.exe

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, zależy mi na uruchomieniu tego programu na konkretnie tym komputerze. Nie wiem czy problem tkwi w moich trzech instalacjach (zmianach w rejestrze, które powstały w ten sposób), złej wersji javy, złej ścieżce...

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

0

Problem polega na tym że pliku manifestu w środku jara nie ma zdefiniowanej klasy głównej.
Pewnie wraz z przejściem na nowy system przekompilowałeś sobie program i zapomniałeś dodać manifest?

0

Nom. Musisz otworzyć .jar winrarem otworzyć plik MANIFEST.MF notatnikiem i dopisac cos takiego:
Main-Class: nazwa klasy to co wpisales w public class
Zapisz zmiany i akceptuj aktualizacje manifestu. Wsio :)

0

Witajcie,

bardzo dziękuję za próbę pomocy. Odpowiadając na pytanie: nic nie kompilowałem (nie ruszałem struktury tego programu), ponieważ się na tym nie znam. Program został zrobiony przez kogoś innego.

Po rozpakowaniu tego pliku WinRAR-em mam 'manifest.mf' o takiej zawartości:

Manifest-Version: 1.0
Ant-Version: Apache Ant 1.7.1
Created-By: 14.3-b01 (Sun Microsystems Inc.)
Main-Class: view.MainFrame
Class-Path: 
X-COMMENT: Main-Class will be added automatically by build

W folderze 'view' mam plik o nazwie 'MainFrame.class'.

Chyba nie w tym problem w takim razie... Będę wdzięczny za jakiekolwiek dalsze wskazówki.

0

Skojarz rozszerzenie pliku aplikacji (*.jar) z jawą ("odkojarzając" jednocześnie od Nokia OVI.
W

0
Lucbach napisał(a):

Po tej operacji należało na nowo wybrać program, który ma uruchomić .jar, więc wybrałem Javę.

W tym miejscu związałeś pliki .jar z poleceniem java (javaw) i stąd ten problem - pliki .jar trzeba uruchamiać z parametrem -jar (javaw -jar sciezka).

Windows 7 ma nieco bardzo ułomny panel do zmiany skojarzeń plików, można w nim jedynie wybrać program, a nie konkretne polecenie jak w XP (ja nie znalazłem takiej możliwości). Tu sprawa się komplikuje.

Pobierz:
http://pastebin.com/download.php?i=043Zksfh

Otwórz w notatniku. Tam gdzie <tu podaj ścieżkę do javaw.exe>, wpisz ścieżkę do pliku u siebie (C:\Program Files\Java\jre6\bin\javaw.exe czy coś). Uważaj na backslashe i cudzysłowy.
Zapisz, zmieniając rozszerzenie na .reg.
Uruchom: najpierw normalnie, a potem - jeśli nie wszystkie klucze uda się wstawić (bo np. siedzisz na zwykłym koncie) - jako admin.

0
iooi napisał(a):
Lucbach napisał(a):

Po tej operacji należało na nowo wybrać program, który ma uruchomić .jar, więc wybrałem Javę.

W tym miejscu związałeś pliki .jar z poleceniem java (javaw) i stąd ten problem - pliki .jar trzeba uruchamiać z parametrem -jar (javaw -jar sciezka).

Windows 7 ma nieco bardzo ułomny panel do zmiany skojarzeń plików, można w nim jedynie wybrać program, a nie konkretne polecenie jak w XP (ja nie znalazłem takiej możliwości). Tu sprawa się komplikuje.

Pobierz:
http://pastebin.com/download.php?i=043Zksfh

Otwórz w notatniku. Tam gdzie <tu podaj ścieżkę do javaw.exe>, wpisz ścieżkę do pliku u siebie (C:\Program Files\Java\jre6\bin\javaw.exe czy coś). Uważaj na backslashe i cudzysłowy.
Zapisz, zmieniając rozszerzenie na .reg.
Uruchom: najpierw normalnie, a potem - jeśli nie wszystkie klucze uda się wstawić (bo np. siedzisz na zwykłym koncie) - jako admin.

u mnie ten sam problem. zrobiłam to co jest tu opisane i dalej nic. plik manifest ze zdefiniowaną klasą mam, w ogóle już nie mam pojęcia na czym polega problem, ponieważ teraz - po wstawieniu kluczy do rejestru - wyskakuje mi, że nie jest skojarzony żaden program do tego rozszerzenia..

0

A jaki błąd pojawia się jak uruchamiasz z konsoli ten program przez

java -jar ścieżka/plik.jar

?

0

właśnie nie.. przed chwilą zrobiłam plik .bat i teraz po wstawieniu kluczy zaczęło to działać (wcześniej nie).. więc chyba nie będzie opcji, bym nie uruchamiała przy tym konsoli..

0

Sprawdź, czy na pewno nie ma w rejestrze kluczy:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\.jar
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.jar

I czy są klucze:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\.jar (wraz z wartością domyślą ustawioną na jarfile)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\jarfile\shell\open\command

Napisz jak jest ustawiona wartość (Domyślna) w tym ostatnim.

0

1 nie ma,
2, 3 - są
4 jest - wartość nie ustalona

0

W takim razie ręcznie usuń klucz 2 (koniecznie z aktualnego użytkownika) i do 4 ustaw wartość na: javaw -jar "%1" (do tego potrzebujesz uprawnień admina).

0

dzięki wielkie - zadziałało :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1