[JSP/Servlets] Odwołanie sie do zdjecia.

0

Witam jestem poczatkującym programistą webowym Javy. Napotkalem problem przy malutkiej stronce na wlasne potrzeby, neistety problem dla mnie nie do przejscia.

Jak odwołac sie w servlecie do zdjecia umieszczonego w JSP? Chce aby po kliknieciu w nie dokonały sie zmiany w bazie danych (ranking zdjec) ale nie wiem jak sie do niego odwołać

Oto fragment kodu JSP:

 out.println("<a href = "+ link+">");
    out.println("<img src ="+rs.getString("filename")+" name="+zdj1+"/></a>");

A tak, bezskutecznie, próbowałem sie do niego odwołać w servlecie:

String zdjecie1 = request.getParameter("zdj1");

O ile kod w JSP w rozumiem, to to co napisałem w servlecie to nawet nie wiem czy to jest odwołanie, a nie wiem gdzie szukać jakiś opracowań na ten temat...sensownych opracowań.

Jesli komus nie chce sie pisac gotowego rozwiazania, to prosze chociaz o jaką wskazówke gdzie/jak szukać rozwiązania.
Jestem naprawde początkującym programistą www, choć z okienkami nie mam problemu.

Bardzo prosze o pomoc

1

Pod zdjeciem daj a href z adresem servletu i moze id zdjecia jako parametrem: <a href="/servlet?fotoId=17" i w servlecie mozesz spytac o to id: request.getParameter("id") i dostaniesz string 17, ktory musisz sparsowac na Inta jestli to potrzebne.

0

Oto co udało mi sie napisać w JSP

 
String zdj1=rs.getString("filename");
    out.println("<a href=\"fm_servlet?zdj1\">");
    out.println("<img src ="+rs.getString("filename")+" name="+zdj1+"/></a>");

ale ten servlet nie dziala, powinien chociaż ścieżke do zdjecia wyswietlac:

 
String zdjecie = request.getParameter("zdj1");
out.println("Sciezka do zdjecia w bazie:"+zdjecie);

proszę o jakąś wskazówke

0
out.println("<a href=\"fm_servlet?zdj1\">");

Ta linijka mowi - wywolaj servlet o nazwie fm_servlet i parametrem zdj1 ktory nie ma zadnej wartosci. Musisz dodac np fm_servlet?zdj1=jakastamsciezka, dopiero wtedy getParameter("zdj1") zwroci wartosc sciezki.

0

UUps, formatowanie mi brzydko wycielo linijke kodu ktora chcialem wkleic. Linijka do ktorej sie odnosilem wyglada tak:

out.println("<a href=\"fm_servlet?zdj1\">");
0

Dziękuje za podpowiedź, teraz działa. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1