Java developer [jaką powinien posiadać wiedzę]

0

Jakie umiejętności/wiedzę techniczną powinien mieć dobry Java Developer? Przynajmniej ten początkujący.

0

Ale jaki developer ? Java Web Developer ? Zwykly koder ? Sprecyzuj...

0

IMHO dobry i początkujący to oksymoron...

0
0x200x20 napisał(a)

IMHO dobry i początkujący to oksymoron...

Zupełnie się nie zgadzam.
Lepszy jest początkujący "łebski" programista, od osoby, która latami "klepie" kod.

Początkujący i dobrze zapowiadający się programista Javy musi:
-być inteligentny
-lubić rozwiązywać trudne problemy
-być pracowity
-znać język angielski przynajmniej na poziomie FCE
-skończyć (lub być na 4/5 roku) dobrą uczelnię (np. UW informatyka studia dzienne)
-znać przynajmniej jeden język obiektowy

Taka osoba ma duże szanse po kilku miesiącach praktyki stać się dobrym programistą.

0

Dobry Java developer...

  1. chcieć się uczyć i uczyć się ciągle i bez przerwy
  2. być cierpliwym i wytrwałym
  3. znać język i potrafić poruszać się po dokumentacji/tutorialach/najpopularniejszych witrynach poświęconych językowi
  4. umieć rozróżniać technologie związane z językiem np. czym różni się AWT, Swing i SWT na poziomie implementacji, a czym różni się JPA od Hibernate
  5. być maniakiem
  6. mieć wiedzę powszechnie uważaną za pomocą język angielski, ogólna znajomość komputera
0

Dobry programista Javy... umiec mowic ladnie po polska.

0

Jako początkujący programista w nie małej firmie powiem tak:

Umiejętność szukania wiedzy. Wiąże się z tym znajomość englisza na dobrym poziomie (i wytrwałośc w czytaniu-to ze zajebiście przeczytasz jedną stronę po ang to fajnie ale musisz umieć przebrnąć przez 30-50 i się nie znudzić).

Drugie co się tym wiąże to czytanie ze zrozumieniem czyjegoś kodu...i elastycność to podstawa.
Ja miałem tak że nie ma takiego czegoś ze jest kolo od javy i pisze 100% czasu w javie i się doskonale itp. Zrobiłem coś fajnego i wtedy poznałem słowo "integracja" hehe i już jave integrowałem ze starszymi systemami napisanymi w delphi i centurą...a teraz w lutym będe z dotnetem. I nie ma ze nie wiesz nawet jak składnia if'a wygląda....i to nasuwa końcowy wniosek: wytrwałośc.

Hasła typu inteligencja i wykształcenie możemy se darować - nie przyjmą Cię do roboty a jak już to po 3 miechach wywalą.

A jedną jedyną opierdol zebrałem za...głupie pytania:P 3 razy przeczytaj dokumentację do tematu z oracla/suna zanim zadasz pytanie siedzącemu obok architektowi:)

Pozdrawiam

EDIT: z takich przyziemniejszych rzeczy : SVN - mała biegłośc nie zaszkodzi...coś więcej niżz commit i update. Ostatnio też zauważyłem ze jakbym wczęsniej MVN'a poznał tez by było ok-pierwsze pomy zalezne teraz pisałem i żalowałem ze kiedyś dwóch wiecorów nie poświęciłem na to.Ale na pewno musisz umiec rozrónić co robi clean install od clean package oraz czym się różni -DskipTests od -Dmaven.test.skip=true :P

0

A co robi -DskipTests? Jest cos takiego? Powaznie pytam.

0

http://maven.apache.org/plugins/maven-surefire-plugin/examples/skipping-test.html

Ja to widzę tak - -DskipTests - testy są kompilowane ale nieuruchamiane a ten drugi to niekompilowane i nieuruchamiane

0

No prosze, cos nowego sie nauczylem. Dzieki.

0

@[losowa nazwa] miałem na myśli takiego, który przygotowuje się dopiero do SCJP.

Dziękuję wszytkim za odpowiedzi, może nie będzie ze mnie totalna noga;) Polubiłem javę bo jest taka poukładana:). Jedyne co mnie przeraża to ilość klas i metod z jaką trzeba się zapoznajomić, ogrom:) Żeby np. w PHP coś zadziałało, trzeba najpierw to zaimplementować, w javie wystarczy wywołać odpowiednią metodę i czlowiek skupia się na logice aplikacji, a nie na implementacji dupereli. No i ujednolicone nazewnictwo, albo 'good programmin practice' fajne to:) Przynajmniej tyle zauważyłem na razie.

No i Wesołych Świąt!

0

Ja z Javą powoli mknę do przodu, z każdym tygodniem umiem więcej, tylko tak jak na początku tak dziś, przeraża mnie javadoc, kompletnie nie wiem jak z tego czytać, że gdy pobiorę dowolną bibliotekę do czegokolwiek + javadoc to będę umiał już z tego zrobić aplikację bez szukania tutorialii itp.

0
nietopereek napisał(a)

gdy pobiorę dowolną bibliotekę do czegokolwiek + javadoc to będę umiał już z tego zrobić aplikację bez szukania tutorialii

Tak to sie najczesciej nie da, pomijajac male projekciki. Tutoriale / ksiazki sa nieodzowne, sam javadoc nie styknie.
Co do ogromu to mialem podobnie, teraz ogarniam i juz, przychodzi z czasem.
Co do tego ze w javie skupiasz sie na logice a nie na implementacji dupereli to przekonasz sie ze tak wcale nie jest - jest o wiele wiecej duzo lepszych jezykow, rowniez dzialajacych na JVM, ktore maja znacznie lepsze wspolczynniki ilosc kodu / funkcjonalnosc. Wywolam moze Wibowita, naszego lokalnego fanboya (zarcik) Scali zeby sie moze wypowiedzial.

0

Aplikując na stanowisko Java Developera http://altimi.com/praca-it/java/java-developer-30/ powinno się mieć praktyczną znajomość programowania w tym języku, posiadać znajomość protokołów SSH, TL1, SNMP i SFTP. Ważna jest również umiejętność pisania skryptów w Bash'u oraz znajomość Linuxa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1