[Maven] konfiguracja na Win7

0

Witam serdecznie,

korzystając z instrukcji Maven i http://maven.apache.org/download.html
Nie powiodła mi się instalacja maven na Windows 7. Wydaje mi się, że wykonałam wszystkie kroki potrzebne do rozpoczęcia pracy:

  1. pobrałam apache-maven-3.0-bin.zip z str http://maven.apache.org/download.html . Rozpakowałam do katalogu: C:\Program Files\apache-maven-3.0

  2. dodałam następujące zmienne środowiskowe:
    ---zmienne użytkownika dla Kasia ---
    Zmienna Wartość


M2 %M2_HOME%\bin
M2_HOME C:\Program Files\apache-maven-3.0
JAVA_HOME C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_22
JAVA %JAVA_HOME%\bin

  1. wymagane miejsce na dysku: 1,5MB. Mam dużo większe.
  2. ---zmienna systemowa ---
    Zmienna Wartość

Path C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\bin;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\
Dodałam do niej na końcu:
;%M2%

ale bez rezultatu, polecenie

mvn --version

zwraca mi komunikat :
Nazwa 'mvn' nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywany lub plik wsadowy.

Proszę uprzejmie o jakoś wskazówkę...?

1

dodaj do PATH i będzie wsio ok:) te mega ważne zmienne środowiskowe co wpisałeś są do wykorzystania przez inne programy. Jeszcze jest potrzebne to co Tobie jest potrzebne:)

0

DZIĘKUJE SERDECZNIE, DZIAŁA :)

z wyżej wymienionymi ustawieniami. Błędem było, że polecenie

mvn --version

wykonywałam nie w tym katalogu co powinnam. Działa w katalogu:

C:\Program Files\apache-maven-3.0\bin

0

windows przy wykonywaniu polecen, szuka programow w katalogu, w ktorym aktualnie sie znajdujesz, a jak nie znajdzie, to odpytuje te, ktore ma w PATH.

0

No ale mejwen nie po to jest by go sobie odpalać z katalogu bin-odpala się tak gdzie jest pom. Dlatego dodaj do PATH!!

0

ale ja dodałam do zmiennej PATH. Wygląda teraz ona tak:

C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\bin;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;%M2_HOME%

ale macie racje nie działa polecenie

 mvn --version

jak nie jestem w katalogu bin. Próbowałam różne dodawać zmienne , ale z żadną nie zadziałało:

%M2%
%M2_HOME%\bin
C:\Program Files\apache-maven-3.0
C:\Program Files\apache-maven-3.0\bin

jak ma wyglądać ta zmienna systemowa?

0

a odpalałaś wiersz poleceń ponownie po ustawieniu M2 w path?

0

po ustawieniach:
Zmienne środowiskowe---------------------------------------------------------------------------------
--- zmienne użytkownika dla Kasia ---
Zmienna Wartość
JAVA %JAVA_HOME%\bin
JAVA_HOME C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_22
M2 %M2_HOME%\bin
M2_HOME C:\Program Files\apache-maven-3.0

--- zmienne systemowe ---
Zmienna Wartość
Path C:\oraclexe\app\oracle\product\10.2.0\server\bin;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0;%M2%

uruchomiłam ponownie komputer i wykonałam polecenie

mvn --version 

Niestety bez zmian, nie działa jak wykonuje polecenie w innym katalogu niż

C:\Program Files\apache-maven-3.0\bin
0

Zmienne systemowe nie maja pojecia o zmiennych uzytkownika, wiec Twoje %M2% na koncu PATH bedzie zwyklym %M2% a nie sciezka do katalogu MVN.

Powinnas:
#1. w zmiennych uzytkownika utworzyc zmienna: PATH=%M2_HOME%\bin. Taki PATH bedzie doklejany do PATH systemowego i wszystko powinno dzialac.
#2. wszystkie zmienne zdefiniowac jako zmienne systemowe (slaby pomysl)

0

DZIĘKUJE JESZCZE RAZ , DZIAŁA

dodałam zmienną dla użytkownika, PATH z wartością %M2_HOME%\bin

0

Chciałbym odświeżyć wątek , ponieważ mam ten sam problem ;/
Na win 7 te ustawnia działają, natomiast win 8 nie rozpoznaje komendy mvn -version
Zmienne użytkownika:
CLASSPAHT =%MAVEN_HOME%\bin;
Zmienne systemowe:
MAVEN_HOME = E:\apache-maven-3.1.1
JAVA_HOME = C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_45

0

CLASSPAHT?
PAHT?
user image

0

Gdy dodaję path również nie http://examples.javacodegeeks.com/enterprise-java/maven/how-to-install-maven-on-windows/ robiłem według tego ;/

0

Niemożliwe. Żeby działał ci maven ot tak z konsoli wystarczy że dopiszesz mavenowy katalog bin do zmiennej środowiskowej Path w systemie. Nic wiecej ci nie potrzeba. Skoro nie działa to nie dopisałeś.

0

zrzut ekrnu

0

Nie lepiej ściągnąć wtyczkę do IDE obsługującą mavena?

0

Dopisz to do systemowej zmiennej Path ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1