Dźęki przypisane do klawiszy

0

Chcę się wziąć za programik, który będzie podkładał dźwięki pod klawisze (np: nacisnę "d" to program odtworzy d.wav (czy d.mp3)). Robię to w celu hobbistyczno-zapoznawczym, bo jeszcze cienki jestem w javie, więc chętnie bym się na tym poduczył. Ale brakuje mi wiedzy:
-jak otworzyć plik
-jak odtworzyć plik w programie
-jaka jest komenda na naciśnięcie klawisza na klawiaturze
-minimalizacja do traya

Proszę o wszystko co wam się w głowach kłębi: biblioteki, ciekawe artykuły na necie, samouczki, solucje... wszystko! Z góry dzięki za licznie odpowiedzi i pomoc! (Zapewne raz jeszcze napisze, że coś nie hula itd...)

0

czyli generalnie chcesz zrobić coś a'la zupa na gwoździu...
ale nie wgłębiając się, po co chcesz napisać coś własnego, jak możesz skorzystać już gotowych z programów? Jeśli odpowiesz, że dla osoby niewidzącej, to odeślę Cię do dokumentacji Windows.
Jeżeli jednak upierasz się nad własnym wytworem, to powstaje pytanie, czy ma to być zrobione tylko w ramach tego programiku, czy też globalnie.
Jeżeli lokalnie, to dajesz na formie kontrolkę, która "reaguje" na wciśnięcie klawiszy z klawiatury (np. TEdit) i w zależności od tego co chcesz osiągnąć oprogramowujesz zdarzenie OnKeyPress lub OnKeyDown. W tych zdarzeniach realizujesz odtworzenie dźwięku skojarzonego z odpowiednim przyciskiem na klawiaturze. Dotyczy to podstawowych klawiszy klawiatury i przypadku OnKeyDown kombinacji z Shift, Ctrl i Alt (tak mi się kojarzy, bo nie chcę sprawdzać).
Jeżeli globalnie, to zapewne należałoby przechwycić zdarzenia generowane bezpośrednio z klawiatury (czyli jak na tym forum nazywają to uczeni koledzy - założyć "hooka" - ale tu nie mam doświadczenia, więc nie będę się wymądrzał) i po zrealizowaniu tego przechwycenia zapewne zrealizować to co napisałem powyżej.
Ale nie wiem, czemu to piszę, przecież mam swój projekt :)

0

Java nie obsługuje globalnych haków na system, chyba że z pomocą JNI/ JNA i natywnych bibliotek. Są tylko lokalne, tzn w obrębie odpalonej Javowej aplikacji.

http://download.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/events/keylistener.html

0

Wiesz donkey7, Ty to jak ten osioł ze Shreka - gdzie tu była mowa o Stirlitzu?!
Oj nie udawaj, że link sponsorowanym jest ;)

0

up:
OCB? Jesteś trzeźwy? :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1