Netbeans JPanel rysowanie

0

Witam,
mam taki problem gdyż jak z palca piszę program np:

public class Main extends JFrame
{
    public Main()
    {
        this.setTitle("Rysowanie");
        this.setBounds(250, 300, 300, 250);
        
        this.getContentPane().add(panelDoRysowania);
        this.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
    }
    public static void main(String[] args) 
    {
        new Main().setVisible(true);
    }
  
    private PanelRys panelDoRysowania = new PanelRys();
}
class PanelRys extends JPanel
{
    public PanelRys()
    {
      
    }
   
    @Override
    public void paintComponent(Graphics g)
    {
        super.paintComponent(g);
        
        g.drawString("Napis", 0, 40);
        
    } 
    
    
}

 

to wszystko gra. Ale jak tworzę w Managerze Netbeansa od GUI to nie mogę tego ogarnąć ktos coś podpowie? Tworze JFrame Form dodaje do tego JPanel.

0

Nie napisałem jaki mam problem ;p

Chodzi o to że jak pisze z palca to moge rysowac w panelu za pomoca paintComponent i potem g.draw itp. Ale jak w manegerze tworze gui to nie wychodzi mi to

0

Dodaj swoją klasę PanelRys do palety i potem wyklikaj ją na formę. Opisałem to w jakimś poście niedawno. Do rysowania lepiej nadaję się awt.Canvas

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1