Komponenty dodatkowe w Javie

0

Jak tworzyć własne komponenty Javowe, oprócz tego że rozszerzanie istniejących, bo to wiem?

Tworze w NetBeans, raczej niż Eclipse.

Chodzi mi o kontrolki(które można znaleŹć np w Visual Studio) do odczytu pliku, do połączenia z bazą itp?

Gdzie można szukać materiałów na ten temat, i gotowych kontrolek, bo pewnie nie jeden jużrobił coś takiego

0

Do odczytu z pliku masz bodajże JFileChooser, a do innych rzeczy wystarczy poszukać ;)

To zależy jaką dokładnie kontrolkę chcesz wykorzystać, wiele z nich jest nawet w standardowej bibliotece Javy, inne trzeba ściągnąć, a czasami musisz robić swoje :)

0

Odpowiem troche moze kontrowersyjnie - Java na desktopach is dead, Swing is dead, JavaFX jeszcze duzo za swieza i raczej niedoszlifowana. Java to backend. Jako frontend sa o wiele lepsze technologie.

0

Kontrolka do połączenia z bazą??? Jak to by miało wizualnie wyglądać?

:::::
Sam jesteś dead :) Java ma się bardzo dobrze, np takie Google bardzo intensywnie z niej korzysta - patrz GWT (czyli translacja Swinga do JavaScript) czy Android (bazowany pośrednio na Javie). Swing jest stary, ale są projekty jak np Scala Swing, które go odświeżają.

0

Przeczytaj co napisalem: Java na desktopach is dead, Swing is dead. Android to desktop? Aplikacja GWT to aplikacja desktopowa?

0

Mnóstwo IDE w Javie przewyższa 100x razy funkcjonalnością inne. Używam np programu JDownloader. Większość użytkowników używa aplikacji przeglądarkowych. Ble ble itd

Zresztą napisz jakie masz propozycje frontendowe dla backendu napisanego w Javie bom ciekaw.

0

Dodałbym jeszcze SQL Developer.

0
donkey7 napisał(a)

Zresztą napisz jakie masz propozycje frontendowe dla backendu napisanego w Javie bom ciekaw.

Tez jestem ciekawy, ale pewnie chodzi o .NET i ew flex'a.

//
Z ta java trochę racji ma, układacze są beznadziejne, zajebiście we flexie to zrobili, bardzo prosto i elastycznie :)

0

Jak można stawiać flex'a ponad swinga ? O_o Widziałem raz aplikacje firmową zrobioną we flexie, stojąc koło jednego z pracowników przez 15 min nauczyłem sie sporo nowych zwrotów 'łacińskich' :D

0
eeee napisał(a)

Jak można stawiać flex'a ponad swinga ? O_o Widziałem raz aplikacje firmową zrobioną we flexie, stojąc koło jednego z pracowników przez 15 min nauczyłem sie sporo nowych zwrotów 'łacińskich' :D

A ja widziałem aplikacje w swingu i to w ogolę nie działało, czy to coś znaczy ? Nie! bo aplikacja aplikacji nie równa, jeśli ktoś zrobi kupę w flexie to będzie kupa i analogicznie w swingu...
Mi sie podoba flexowe podejscie do układania layouta przy ktorym to javowe jest strasznie dziwne..(to moje zdania nie każdy musi się z nim zgadzać)...

0

Słuszna uwaga :) Ale bardziej miałem na myśli, że flex nie może być wydajny, skoro został zbudowany na flashu. Technologia, która z założenia miała służyć do wyświetlania banerów jest teraz na siłe promowana do tworzenia w tym całych serwisów.

0

JavaFX z powodzeniem może zastępować niektóre wynalazki Adobe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1