drukowanie tabeli do pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2010-09-11 20:55
0

Witajcie!!!
czy da sie jakos w javie, zapisac do pliku tekstowa sensownie wygladajaca tabele. o co chodzi? :) mam w bazie danych 7 kolumn [id][nazwisko][data][data][zgloszenie][opis]. o ile pierwsze wpisy zawieraja po linijce, o tyle kolumna opis moze byc nawet pieciowierszowa. chcialbym napisac metode, ktora co 24 godziny, stworzy mi na podstawie tabeli raport w postaci tekstowej. nie wiem czy da sie ladnie utworzyc tabele w pliku tekstowym i umieszczac tam poszczegolne komorki.
Z gory dziekuje za pomoc i sugestie, pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2010-09-11 21:12
eeee
0

a nie lepiej to zapisywac w xml'u i do tego zrobic xsl ?

Pozostało 580 znaków

2010-09-11 21:18
0

moze i lepiej a jakas dokladniejsza wskazowka ;> pkt zaczepienia :> tutorial :> literatura :>

Pozostało 580 znaków

2010-09-11 22:59
0

A po co do XML. Weź Apache POI i bezpośrednio zapisz do excela... http://poi.apache.org/

Pozostało 580 znaków

2010-09-11 23:47
::.
0

XML ma ta przewage ze odczyta go wiecej programow niz 1.5 (1 Ms Excel i 0.5 OO.org Spreadsheet), miedzy innymi oba wspomniane. A Apache POI - lepiej nie wspominac, jak juz to JExcel.

Pozostało 580 znaków

2010-09-12 11:58
0

Zależy czy potem ten plik będziesz chciał wczytywać gdzieś-tzn pobierać z niego dane. Bo jeżeli to jest raport tylko do wglądu/wydruku to skoro opis jest ostatnią kolumną i on może być obszerny to może należałoby rozważyć możliwość umieszczenia go w raporcie pod rozpatrywanym wierszem. Miałem podobną sprawę i w moim wypadku zyskałem bardzo na czytelności.

Jeżeli natomiast te dane chcesz gdzieś później z tego pliku pobrać i coś z nimi zrobić to tak jak pisali poprzednicy: wybierz jakiś rodzaj opisu strony. XML jest ok ale jest jeszcze postscipt - może i trudniejszy ale hmm bardziej "uniwersalny" - normalny język gdzie mozesz również robic działania etc. Może się przydać do postprocesingu już wygenerowanego raportu.

Co do Excela do faktycznie wydaje się to strzałem w kolano. </u>


Another jam from the world for the jam from the voices of the world......

Pozostało 580 znaków

2010-09-12 12:53
::.
0

A po co Postscript jelsi moze wypluc kod Javy albo jakiegos innego jezyka programowania. Ja proponuje WinApi, aby lipkerson byl zadowolony. Niewazne ze bedzie tylko na Win, wazne ze bedzie w C/C++. Wyobraz sobie mozliwosci - bedziesz mogl nawet budowac okienka. A ze potrzebny bedzie jakis interpreter / kompilator to maly klopot - kazda drukarka ma postscript, jak i kazdy system zna winapi, nie ma problemu. Jak staniesz z jakims problemem, wal smialo tutaj, lipkerson zawsze podpowie jak rozsadnie, latwo, i elastycznie go rozwiazac.

Jesli to jest raport tylko do odczytu, to moze PDF? Jest do tego niezla biblioteka, iText. Jesli chcesz umozliwic aby osoba ktora bedzie czytala raport sama mogla ustalac jak on wyglada, co jest w nim zawarte itp, to moze JasperReports? Tam definiujesz szablon raportu w pliku XML, kompilujesz go i wypelniasz danymi. Dosc latwe, a i na forum jest pare osob ktore tego uzywaja.

Pozostało 580 znaków

2010-09-12 13:35
0

@::.

Tak, lubimy się. Jestem pewny, że jak będe miał problem i bynajmniej nie z uzywaniem natywnego kodu w Javie, to oczywiście też jak będziesz mógł to mi tak pomocnie odpiszesz, prawda?:)

Postscript mój edukowany kolego to nie tylko coś co "każda" drukarka moze czytać i drukować. To uniwersalny format zapisu, który nie koniecznie możesz/chcesz wysłać do drukarki (najlepiej korzystajac z winapi oczywisćie:P )

Jeżeli autor tematu nie zna XMLa to dlaczego nie ma spróbować bibliotek korzystajacych z postsript? Sam polecasz PDF a przecież to nic innego jak okrojony postscropt.


Another jam from the world for the jam from the voices of the world......

Pozostało 580 znaków

2010-09-12 13:43
0

@::.

W sumie już się przydałeś:) JasperReports - czegoś takiego ostatnio szukałem.


Another jam from the world for the jam from the voices of the world......

Pozostało 580 znaków

2010-09-13 10:45
eeee
0

cos o xml'u: http://www.w3schools.com/xml/xml_whatis.asp

Pozostało 580 znaków

2010-09-13 10:57
0

Najprościej jest stworzyć plik csv i otwierać go dowolnym *Officem


Registered Linux user #456405 | SCJP 6 | SCWCD 5 | SCBCD 5

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0