Nie działa String.replace()

0

Witam,
ja tego nie rozumiem...
kod:

                    
wsp_x.replace(".", ",");      
wsp_y.replace(".", ",");
System.out.println(wsp_x+" "+wsp_y);

wynik na konsoli:

53.500750 19.266350
53.500760 19.266360
...

Może wie ktoś dlaczego? zwłaszcza, że wcześniej ten fragment kodu działał poprawnie :(

0

Nie zapisujesz nigdzie wyniku wywołania funkcji.

0

Jak wyzej. A nieco wiecej - String jest immutable - przez cale swoje zycie nie zmieni wartosci, a wszystkie jego metody zwracaja nowa wartosc String, ktora powinienes chwycic i uzywac. Jesli chcesz typ mutable to masz np StringBuilder.

0

String jest niezmienny i w tym momencie akurat zupełnie nic nie robisz. Metoda replace(CharSequence, CharSequence) zwraca nowy ciąg, którego referencję możesz ewentualnie przypisać do wsp_x i wsp_y.

0

Hymm to czemu to wcześniej działało?
Ale dzięki wielkie już jest dobrze. :)

0

Może przedtem było tak

System.out.println(wsp_x.replace(".",",")+" "+wsp_y.replace(".",","));
0

StringBuilder działa tak jakby chciał autor.

0

Być może, ale w klasie StringBuilder nie ma metody replace(String,String) i nie ma operatora +.

0

Racja. Mój błąd.

0

Dzięki za odpowiedzi.
bo: w ten sposób to nie zadziała bo potrzebuję tego jako zmienne do dalszej obróbki,
wsp_x = wsp_x.replace("." , ",");
System.out.println używam tylko do podglądania tego co mnie interesuje :P

0
cooleq napisał(a)

System.out.println używam tylko do podglądania tego co mnie interesuje :P

Moj ukochany 'dupa-debugging'.

0

Mój też.

0

"Debugowanie przez dupcenie"

0

dupa powinna być słowem kluczowym

0

I ja nie mogę się przestawić z dupa-debugging na eclipse'owego :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1