Styl okna napisanego w javie

0

Witam,
po skompilowaniu programu w NetBeansie dobierany jest (że się tak niefachowo wysłowię) styl okna sygnalizujący Od razu iż program został w niej napisany (specyficzne np. buttomy).
I tu pytanie jak na to wpłynąć?

0

Czy chodzi ci o Swinga?

0

Jest takie coś jak LookAndFeel. W przypadku Eclipse używane są natywne okienka, bo Eclipse "portuje" je za pomocą SWT.

0

Dokładnie chodzi mi o Swinga

0

Tworzenie własnej "skórki" - LookAndFeel - http://today.java.net/article/2006/09/11/how-write-custom-look-and-feel
To jest do swinga.

0

Zamiast tworzyc nowy wlasny LaF jak sugeruje niektorzy, co jest nie lada wyzwaniem, moze wystarczy ze wybierzesz jakis standardowo doetepny? Np.

String className = UIManager.getSystemLookAndFeelClassName();
try {
    UIManager.setLookAndFeel(className);
} catch (Exception exc) {
    // ignore
}

Pod windowsem zwroci windowsowy LaF, pod Linuxem jakis inny, chyba Ocean czy tam Metal, nie pamietam. Inna opcja jest wybrac "com.sun.java.swing.plaf.nimbus.NimbusLookAndFeel", jest calkiem fajny, ale ma bledy.

0

Nimbus dostepny od Jaby 6, bodajze update 10.

0

@::., w linku jest też adres repo z darmowymi i płatnymi LaF. Własne LaF to w dużej mierze zabawa z grafiką. Warto też popatrzyć na Synth Look And Feel, który jest konfigurowany z XMLa i przez to bardzo elastyczny:
http://jamlasica.jogger.pl/2009/12/16/oldskulowy-look-and-feel-dla-javy/ - dla płaczących za Northon Commanderem
http://javadesktop.org/articles/synth/ tutorial

0
Koziołek napisał(a)

@::., w linku jest też adres repo z darmowymi i płatnymi LaF. Własne LaF to w dużej mierze zabawa z grafiką. Warto też popatrzyć na Synth Look And Feel, który jest konfigurowany z XMLa i przez to bardzo elastyczny:
http://jamlasica.jogger.pl/2009/12/16/oldskulowy-look-and-feel-dla-javy/ - dla płaczących za Northon Commanderem
http://javadesktop.org/articles/synth/ tutorial

A poza czytaniem o Synthu, sprobowales go uzyc? U nas mamy osobe odpowiedzialna za UI, i wiele kurw i WTF slyszalem, wiele rzeczy widzialem, i ogolnie zastanowie sie 3 razy zanim tego sam uzyje.

Raczej chodzilo mi o to, ze zanim zaczniesz pisac o tworzeniu wlasneog LaF, moze warto sie zatrzymac i zatanowic czy autorowi nie chodzi wylacznie o zmiane standardowego LaF Javy na cos natywnego? Ty widac nie masz wcale takiego rozsadku. Najlepiej niech napisze LaF z wykorzystaniem OSGi oraz danych skladowanych w tabelce z 2 kolumnami i napisze do tego DAO dzialajace na encji JPA.

0

@::., Nimbus jest w Synth napisany... zatem da się.

0

Jasne, ale ile to zajmie i nerwow zje.

0
Koziołek napisał(a)

@::., Nimbus jest w Synth napisany... zatem da się.
nie dostałeś przypadkiem cegłą w głowę?

(swoją drogą, polaczek17 dostał w łeb 17 cegłami chyba)

0

Jelsi chodzi o relecja Synth i Nimbusa, tu ma akurat racje, Synth jest podstawa dla Nimbusa.
Natomiast zgadzam sie ze dostal na leb stwierdzajac ze cos moze byc napisane w Synth. Ale to caly On.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1