Potrzebuję program zamieniający małe litery na duże w pliku

0

Program ma odczytywać plik tekstowy, przepisywać tekst z pliku wejściowego do wyjściowego, zastępując jednocześnie małe litery dużymi, z użyciem funkcji toUpperCase() w klasie String, następnie zamyka pliki
Jakieś podpowiedzi? Byłbym wdzięczny...

0

Wczytywanie pliku do Stringa w takim celu to bardzo zły pomysł.... co jeśli plik ma 200mb?
Są na to lepsze sposoby, np tak:

	InputStreamReader reader = new InputStreamReader(new FileInputStream("in.txt"));
	OutputStreamWriter writer = new OutputStreamWriter(new FileOutputStream("out.txt"), reader.getEncoding());
	
	for(int character = reader.read(); character!=-1; character = reader.read())
	{
		writer.write(Character.toUpperCase(character));
	}
	
	reader.close();
	writer.close();
0

@keraj: Wybacz, ale czy ta petla nie zamieni i przepisze CO DRUGIEGO znaku z pliku ? ;> Bo dwa razy wywolujesz read().

0
[losowa nazwa] napisał(a)

@keraj: Wybacz, ale czy ta petla nie zamieni i przepisze CO DRUGIEGO znaku z pliku ? ;> Bo dwa razy wywolujesz read().
Chyba nie znasz składni pętli for...

0

Program ma wczytywać dane z małych plików (do kilkudziesięciu KB), sprawa załatwiona, już poradziłem :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1