JAva Db

0

Witam. Jak można połączyć na "stałe" bazę danych napisaną w JavaDB z GUI.
Dokładniej: napisałem projekt całej aplikacji połączyłem się z bazą danych, stworzyłem bazę danych (NetBeans 6.8) zapytania, trigery itp. Jeśli wejdę w NetBeans->servis prawym na moją baze->połącz to wszystko działa GUI łączy się z bazą wprowadza dane i zapisuje je. I teraz główne pytanie jak skompilować projekt żeby baza danych dodała się do niego i można było uruchomić go i korzystać z niego na dowolnej platformie. Z góry thx za pomoc.

0

Czołem
Nie do końca znam NetBeans i ciężko mi powiedzieć o technologii, jaką wykorzystałeś do połączenia się z bazą. Zgaduję, że użyłeś czystego JDBC, a więc potrzebujesz zapewne driver i (najlepiej) statyczną inicjalizację.

Tutaj znalazłem artykuł o Java DB
http://java.sun.com/developer/technicalArticles/J2SE/Desktop/javadb/

Jeżeli chodzi o Desktopowe aplikacje to inicjalizację typu

Class.forName("org.apache.derby.jdbc.EmbeddedDriver");
Connection dbConnection = null;
String strUrl = "jdbc:derby:DefaultAddressBook;user=dbuser;password=dbuserpwd";
try {
    dbConnection = DriverManager.getConnection(strUrl);
} catch (SQLException sqle) {
    sqle.printStackTrace();
}

zamykam w statycznym bloku inicjalizacyjnym, aby nie zajmować się ręcznie inicjalizacją. Zasada jest prosta, jeżeli ClassLoader upomni się o moją klasę dostępu do DB, zostanie odpalony statyczny blok a w nim zostanie zainicjowany driver.

0

Dokładnie o to mi chodziło. Wielkie dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1