Algorytm Monte Carlo

0

Przeszukalem wiele stron ,ale niestety nie znalazlem odpowiedzi (kodu) , jak moge za pomoca liczb przypadkowych obliczyc wykres funkcji. Probowalem napisac sam taki program, ale nie odnioslem zadnego skutku.
Jedynie co znalazlem to obliczanie liczby pi za pomoca tej metody .

Moglby mi ktos pomoc w napisaniu , badz wrzucic kod ?

Z gory wielkie dzieki.

0

Co znaczy zwrot

obliczyć wykres funkcji
Pierwszy raz się z nim stykam.

0
bo napisał(a)

Co znaczy zwrot

obliczyć wykres funkcji
Pierwszy raz się z nim stykam.

Tu chodzilo mi o to ,aby obliczyc powierzchnie miedzy grafem funkcji a osia x. Przyczym wybieram sobie dowolne dwa x , miedzy ktorymi owa powierzchnia ma byc obliczona.Koncept juz mam , program dziala dla prostych funckji typu F(x)= x*2 itp.
Tutaj zastosowalem obliczanie za pomoca liczb przypadkowych .

Teraz mam inne pytanie , mianowicie chcialbym zastosowac rowniez inne funkcje , typu

f(x) = e ((-x)2)

Niestety wyskakuje mi blad i nie wiem do konca jak moge go rozwiazac.

double x = jest wybierany przez generator
double exp = e(-x2); -> i tutaj wyskakuje blad "The operator ^ is undefined for the argument type(s) double, int"

jak moge wpisac to funkcje , aby zadzialalo. (Rozwiazanie jest pewnie banalne , ale nigdy wczesniej tego rodzaju obliczen nie uzywalem w necie tez nic nie znalazlem).

Drugie pytanie to :

Random r = new Random();
int x = r.nextInt(4);
int y = r.nextInt(5);

W tym przykladzie wartosci dla x beda wybierane miedzy 0 a 3. Jak mozna osiagnac efekt ,zeby wartosci byly wybierane miedzy 0 a 3 z uwzglednieniem rowniez liczb double np.2.5 albo 1.6 ?

Za wszelka pomoc wilelkie dzieki!!!

0

Zajrzyj do dokumentacji klasy Math:
1.

double y = Math.exp(-Math.pow(x,2));

założyłem, że chodzi Ci o e(-(x2)) chociaż napisałeś e ((-x)2)
2. nie jest potrzebny "losowacz"

double y=Math.random()*3.0;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1