Otwieranie strony www

0

Mam pytanie, chciałbym zrobić aplet na javie który będzie miał Button i gdy klikne na niego to uruchomi mi sie strona o url którym podam.
Nie wiem jaka akcje dodac do buttona zeby uruchomil ta strone :(
Szukałem w googlach i nic nie znalazlem.

0

Spróbuj tak

getAppletContext().showDocument(url);

zmienna url jest typu URL.

0

to nie dziala chcialbym aby to dzialalo w normalnej aplikacji javy i aplecie bo w robieniu apletow jestem poczatkowy
cos w stylu

try{}
0

Pytałeś o aplet i dostałeś odpowiedź. I zapewniam Cię, że działa.

0

W "normalnej" aplikacji wygląda to tak:

JEditorPane ep=new JEditorPane();
URL url=new URL("....");
try
}
    ep.setPage(url);
}
catch (Exception e)
{
   ....
}
ep.setDocument((HTMLDocument)ep.getDocument());
0

gdy probuje skompilowac to wyskakuje blad
Trzeba zaimplemetowac ACTIONLISTENER czy jak???

1

Desktop.getDesktop().browse(URI)

0

@keraj
a gdzie mam wpisac url a to chyba tylko fragment kodu ??

0

Chcesz uruchomić domyślną przeglądarkę (wtedy Keraj), czy przeglądać strony samą Javą, bez użycia przeglądarki (wtedy mój kod).

0

pokaze wam przyklad

import java.awt.*;
import javax.swing.*;
import java.awt.event.*;

public class Test implements ActionListener {
    public static void main(String args[]) {
        JFrame okno=new JFrame("Test");
        JPanel panel=new JPanel();
        panel.setBackground(Color.red);
        JButton przycisk=new JButton("Klik!");
        panel.add(przycisk);
        
        okno.getContentPane().add(panel);
        okno.setSize(200,200);
        okno.setLocationRelativeTo(null);
        okno.setDefaultCloseOperation(3);
        okno.setVisible(true);
    }

    public void actionPerformed(ActionEvent e) {
        //I co tu wpisac zeby uruchomila mi sie strona gdy wcisne przycisk ????
    }
}
0

To, co ja napisałem...

0
try
{
      Desktop.getDesktop().browse(new URI("http:\\4programmers.net/Forum"));
}
catch(Exception e)
{

}
0

Odwróć ukośniki "http://4programmers.net/Forum".

0
import javax.swing.*;
import java.io.*;
import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import java.net.*;

public class WebBrowser extends JFrame {

	public JPanel
		address_panel, window_panel;

	public JLabel
		address_label;

	public JTextField
		address_tf;

	public JEditorPane
		window_pane;

	public JScrollPane
		window_scroll;

	public JButton
		address_b;

	private Go go = new Go();

	public WebBrowser() throws IOException {

		// Define address bar
		address_label = new JLabel(" address: ", SwingConstants.CENTER);
		address_tf = new JTextField("http://www.yahoo.com");
		address_tf.addActionListener(go);
		address_b = new JButton("Go");
		address_b.addActionListener(go);

		window_pane = new JEditorPane("http://www.yahoo.com");
		window_pane.setContentType("text/html");
		window_pane.setEditable(false);

		address_panel = new JPanel(new BorderLayout());
		window_panel = new JPanel(new BorderLayout());

		address_panel.add(address_label, BorderLayout.WEST);
		address_panel.add(address_tf, BorderLayout.CENTER);
		address_panel.add(address_b, BorderLayout.EAST);

		window_scroll = new JScrollPane(window_pane);
		window_panel.add(window_scroll);

		Container pane = getContentPane();
		pane.setLayout(new BorderLayout());

		pane.add(address_panel, BorderLayout.NORTH);
		pane.add(window_panel, BorderLayout.CENTER);

		setTitle("web browser");
		setSize(800,600);
		setVisible(true);
		setDefaultCloseOperation(EXIT_ON_CLOSE);

	}

	public class Go implements ActionListener{

		public void actionPerformed(ActionEvent ae){

			try {

				window_pane.setPage(address_tf.getText());

			} catch (MalformedURLException e) {     // new URL() failed
				window_pane.setText("MalformedURLException: " + e);
			} catch (IOException e) {               // openConnection() failed
				window_pane.setText("IOException: " + e);
			}

		}

	}

	public static void main(String args[]) throws IOException {
		WebBrowser wb = new WebBrowser();
	}

}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1