Applet i bazy danych

0

Witam,

Napisałem pewien aplet, który łączy się z bazą danych. W netbeansie śmiga równo, i do pewnego momentu śmigał też w przeglądarce, aż do restartu laptopa. [ Nie instalowałem nic, aktualizacji, firewalla etc ]. W przeglądarce wywala mi błąd, że nie może połączyć się z bazą danych. Nie podpisywałem też apletu, bo działał. Problem mój jest chyba identyczny jak ten:

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=156992

edytowałem java.policy, jednak bez skutku.

Co to może być? Działało i przestało = ). Niby w przyrodzie nic nie ginie, ale tego nie łapię :)

0

Jak dzialal przed restartem a po restarcie juz nie to na podstawie ogromu informacji ktory przedstawiles (log, wyjatek, stack trace) to obstawiam ze zapomniales wlaczyc serwer bazy danych...

0
:: napisał(a)

Jak dzialal przed restartem a po restarcie juz nie to na podstawie ogromu informacji ktory przedstawiles (log, wyjatek, stack trace) to obstawiam ze zapomniales wlaczyc serwer bazy danych...

tak się składa, że nie zapomniałem. W netbeansie ciągle wszystko gra, tylko te felerne przeglądarki nic nie widzą.

edyt

mamy i wyjątek:
java.lang.classnotFoundException:com.mysql.jdbc.driver

0

No i prosze, da sie.
Wyglada na to ze poza netbeansem nie masz ustawionego classpath, no i sterownik jdbc nie moze byc odnaleziony. Poczytaj jak dodac w apletach dodatkowe jary z ktorych korzysta Twoja aplikacja. Jednym sposobem jest Class-Path w manifescie.

0

zastanawiam się tylko, czemu wcześniej pacało [???]

hej dla wszystkich, którzy mogą mieć ten problem w przyszłości = ). Mnie pomogło przekopiowanie msql connectora o tutaj:

C:\Program Files\Java\jre6\lib\ext

0

Wczesniej w sensie w netbeans? Bo tam jest CP ustawiona.
A jelsi bawiles sie w konsoli jappletviewerem, to moze miales ustawiona zmienna systemowa CLASSPATH tymczasowo i zapomniales po restarcie ja znowu ustawic?

0
:: napisał(a)

Wczesniej w sensie w netbeans? Bo tam jest CP ustawiona.
A jelsi bawiles sie w konsoli jappletviewerem, to moze miales ustawiona zmienna systemowa CLASSPATH tymczasowo i zapomniales po restarcie ja znowu ustawic?

no właśnie nie w netbeansie, mógłbym przysiąc że działało w przeglądarkach [ ucieszyłem, się że w końcu coś bez mącenia :) ], ale teraz zaczynam wątpić coraz bardziej, czy faktycznie to testowałem, a nie tylko sprawdziłem, że się wyświetla. Zwalę to na stan zdrowia aktualny. Nevertheless dzięki za pomoc =) [browar]

0

Aplet nie powinien łączyć się z bazą danych bezpośrednio.
Aplet powinien komunikować się z serwerem (np. poprzez EJB) i dopiero ten serwer powinien móc się łączyć z bazą danych.

Przy okazji - jestem pewien, że słusznie użyłeś Apletu? Może lepiej Servlet/JSP/JSF?

0

Powiadam Ci, olej applety, ona jeszcze istnieją, ale już nie żyją...

0
iie napisał(a)

zastanawiam się tylko, czemu wcześniej pacało [???]

hej dla wszystkich, którzy mogą mieć ten problem w przyszłości = ). Mnie pomogło przekopiowanie msql connectora o tutaj:

C:\Program Files\Java\jre6\lib\ext

I co myślisz, że każdy kto będzie chciał uruchomić Twój applet ochoczo zainstaluje sobie sterowniki do JDBC ?

0

wszystko będzie poprawione, na razie pokażę to co mam celem ukazania jakiegoś progresu, na wersję finalną jest jeszcze trochę czasu [ grubo po Wielkanocy ], do tego czasu posadzę to na servletach. Dzięki prawie wszystkim za cenne rady = )

@zjednoczenie z matką ziemią
rządzisz = D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1