Certyfikaty

0

Witam,

Jak obecnie wygląda sprawa z certyfikatami Javowymi ? Wiadomo, każdy zaczynał się SC - SUN Certified, czy po przejęciu Oracle zamierza wprowadzić swoje własne Oracle Certified ? Czy w takim wypadku jest sens robić jeszcze SCJP ?

Z góry dzięki za odpowiedzi !

0

Na razie ze względu na jakość certyfikatów wszystko pozostaje bez zmian. Jak jesteś z warszawy to pod koniec marca jest spotkanie z gościem z suna o tym i o inych rzeczach w nowej certyfikacji (Java EE6).

0

Niestety nie będę mógł uczestniczyć w tym spotkaniu.

Chciałbym w niedługim (kwiecień/maj) czasie zdać SCBCD.
Mam kilka pytań:
-kiedy będzie SCBCD 6?
-ile będzie kosztował (może wiecie ile kosztuje przeciętny egzamin Oracle'a)?
-czy będzie się nazywał SCBCD, czy może jakoś inaczej?
-czy mogę teraz zapisać się na SCBCD 5 i zdać go w kwietniu/maju?
-co z moimi SCJP i SCWCD?

0

@__krzysiek85, na razie wszystko bez zmian. Certyfikacja EE6 będzie tradycyjnie jakieś pół roku po ogłoszeniu specyfikacji, czyli zapewne już niedługo.

0

Niedlugo to beda testy beta i ochotnicy ktorzy moga testy zdawac i dawac ocene i dostac przy okazji certy. Za free, trzeba tylko sie zalapac ;d

0

@Koziołek - tak, jestem z Warszawy. Byłbym wdzięczny za więcej info odnośnie spotkania.

0

http://javapoint.pl może jeszcze uda ci się zarejestrować na spotkanie.

0

Czesc,
ktos posiada jakies nowe, warte uwagi, inf. dot. certyfikatow Oracle?

30 wrzesnia skonczyl sie okres beta testow dla certyfikatow projektanta Java EE 6 (w miedzyczasie pisania posta wale glowa w klawiature, jak mozna bylo to przegapic). Wg inf. na stronie, Oracle daje sobie ok. 11 tyg. na analize, wiec przy dobrych wiatrach mozna sie spodziewac aktualizacji w Q1 2011.

Lista beta certyfikatow:
CX-311-085 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Pages and Servlet Developer Certified Expert Exam
CX-311-093 Java Platform, Enterprise Edition 6 Enterprise JavaBeans Developer Certified Expert Exam
CX-311-094 Java Platform, Enterprise Edition 6 Java Persistence API Developer Certified Expert Exam
CX-311-232 Java Platform, Enterprise Edition 6 Web Services Developer Certified Expert Exam
CX-311-086 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Faces Developer Certified Expert Exam

Technicznie, status tych egzaminow jest nadal "Open", ale wyglada na to, ze Prometric juz nie przyjmuje rejestracji. Z istotniejszych zmian, na pierwszy rzut oka: SCWCD zostal rozbity na "Servlets 3.0+JSP+AJAX" i "JSF". Z kolei SCBCD to moduly "EJB" i "JPA". Ten ostatni wlacza sie tez do SCWSD.

Schemat szkolen:

user image

0

dobra to ja mam pytanie - zawsze chciałem je zadać. Po co właściwie są te certyfikaty?

Nie zrozumcie mnie źle - nie jestem hipokrytą, ot po prostu pracuje jako programista (EE również) od roku ale z wykształcenia jestem automatykiem robotykiem i tak tez dotychczas pracowałem.
W automatyce też są certyfikaty-ale tam to ma sens...jak Cię taki 2 tonowy robot pierd... w głowe to zakład nie odpowiada za to no bo miałeś certyfikat-bez niego byś nawet nie mógł na niego spojrzeć.

Pracując jako programista firma chce mnie wysłać na robienie jakiś certyfikatów...z rzeczy z którymi i tak mam styczność- tu mnie to dziwi...i tak ludzie na codzień pracując musze wiedzę zgłębiać by coś umiec zrobic-to po co ten certyfikat? Przecież na pierwszy rzut oka to jest nabijanie kasy firmie certyfikującej. Jaki jest powód właściwie robienia takich certyfikatów-pracodawca który CIę zatrudnia i ta wie co umiesz a co mozesz umieć i na tej podstawie przydziela sie zadania a nie że ktoś ma certyfikat z 6 liter....

pozdrawiam
automatyk:)

0
lipkerson napisał(a)

dobra to ja mam pytanie - zawsze chciałem je zadać. Po co właściwie są te certyfikaty

-systematyzacja wiedzy
-podwyżki pensji
-możliwość znalezienia nowej lepszej pracy
-własna satysfakcja

Podstawowym problemem z tymi certyfikatami jest śmieszny próg, od którego się zdaje (około 60%).
Moim zdaniem powinien wynosić on 80-85%. Ja na SCWCD zdobyłem 98%, a na SCBCD 96%.
Myślę, że bez wcześniejszej nauki do egzaminu z SCWCD miałbym około 70% (wcześniej nie umiałem pisać własnych tagów), a z SCBCD 80% (w czasie nauki przed egzaminem dowiedziałem się, jak działa persistance context typu extended).


Co do nowych egzaminów, to mam jedną uwagę - na SCWCD nie było JSF. Moim zdaniem dobrze, że to wprowadzili. W drugiej strony teraz liczba egzaminów się bardzo rozrosła - chcą nas wydoić.


springsource organizuje certyfikaty ze Springa, ale jeżeli dobrze rozumiem, to do nich są obowiązkowe szkolenia (4 dni):
http://www.springsource.com/training/certification

0

Orietnuje się ktoś kiedy jakieś egzamin i gdzie są w Krakowie ? Miłym uczynkiem któś by się wykazał podając link do jakiś przykładowych pytań, gdyż jestem już po lektrzue ksiązki SCJP ;p

0

Nie ma już certyfikatów SCJP itp.

Teraz pytanie - czy automatycznie stałem się
Oracle Certified Professional Java Programmer
Oracle Certified Professional, Java EE 5 Web Component Developer
Oracle Certified Professional, Java EE 5 Business Component Developer
czy też musiałbym jeszcze raz zdawać te egzaminy?

Oczywiście pytam się tylko teoretycznie, bo następne egzaminy będę zdawać dopiero z Javy SE 7/EE 6.

http://education.oracle.com/pls/web_prod-plq-dad/db_pages.getpage?page_id=140#13

STOP napisał(a)

Orietnuje się ktoś kiedy jakieś egzamin i gdzie są w Krakowie ? Miłym uczynkiem któś by się wykazał podając link do jakiś przykładowych pytań, gdyż jestem już po lektrzue ksiązki SCJP ;p

Na egzaminy zapisujesz się przez stronę http://prometric.com/Oracle w Krakowie są 4 ośrodki egzaminacyjne i możesz zdawać w dogodnym dla Ciebie terminie.

0
__krzysiek85 napisał(a)

-systematyzacja wiedzy
-podwyżki pensji
-możliwość znalezienia nowej lepszej pracy
-własna satysfakcja

Właśnie!! mnie też nic więcej do głowy nie przyszło: podwyżka ok ale jak pracodawca Cię sam na to wysyła to chyba nie po to by wspaniałomyślnie podwyżkę dać. To wiąże się z 3 i 4 Twoim punktem: jak nie chce pracy zmieniać bo jest super w tej co jestem to jak-inwestycja na przyszłość? Wątpliwe.
Najbardziej logiczny jest punkt pierwszy-tylko to można robić samemu...przecież programowanie to wiedza techniczna jak każda inna: od pewnego stopnia wtajemniczenia sam wiesz czego Ci brakuje i jakie niewiedza ciąży najbardziej.

A do tego jak słyszę są książki sprzedawane tak? Zapłać za egzamin i materiały a do tego dostaniesz dyplom z zaliczeniem od 60%. Przecież to tak śmierdzi na odległość wyciąganiem pieniędzy ...

0

@lipkerson, z certami z Javy to nie jest tak do końca, że pokrywają się z praktyką i tym co na co dzień potrzebujesz. Szczególnie SCJP, o którym mówi się, że sprawdza czy się nadajesz na chodzący kompilator Java. Teraz jakoś odpuściłem temat, ale jeszcze przy Javie 5 trafiały się dziwne pytania typu "co się stanie z tym kodem", a odpowiedź brzmiała "nie skompiluje się, bo zabrakło średnika". Zatem nie jest to tak jak na RHCT, gdzie dostajesz listę zadań i masz je wykonać w praktyce.

0

A zadania na certyfikaty/pasy ze strony http://www.blackbeltfactory.com/TestDefListing.wwa są podobne bardziej do RHCT czy do SCJP?

Bo przymierzam się do założenia tam konta i czy będzie to brane pod uwagę przy rekrutacji do jakiejś firmy na równi z komercyjnymi certyfikatami, czy moze potraktują to jako hobby?

0

BBF, a dawniej JavaBlackBelt to jest miks... Generalnie nie trafisz tam znanych z RHCT zadań typu "konfiguracja drukarki", "dostań się do kompa nie mając hasła roota", "skonfiguruj LVM". Jest za to dużo zadań bliskich SCJP, ale też masa "smaczków", które wymagają pewnego obeznania praktycznego z językiem by je ruszyć.

0

No, chodziło mi o praktyczne w kontekście programowania, czyli takie jak w http://codility.com/ zadanie demo. Spoj(zadania łatwe) na czas, ale z wykorzystaniem technologii której chcemy zdobyć pas.
Albo python challenge http://www.pythonchallenge.com/, tyle że na czas. Masz 2 godziny, aby przejść 4 zadania wykorzystując technologię, rozwiązanie 1 prowadzi do następnego.

0
ws napisał(a)

Czesc,
ktos posiada jakies nowe, warte uwagi, inf. dot. certyfikatow Oracle?

30 wrzesnia skonczyl sie okres beta testow dla certyfikatow projektanta Java EE 6 (w miedzyczasie pisania posta wale glowa w klawiature, jak mozna bylo to przegapic). Wg inf. na stronie, Oracle daje sobie ok. 11 tyg. na analize, wiec przy dobrych wiatrach mozna sie spodziewac aktualizacji w Q1 2011.

Lista beta certyfikatow:
CX-311-085 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Pages and Servlet Developer Certified Expert Exam
CX-311-093 Java Platform, Enterprise Edition 6 Enterprise JavaBeans Developer Certified Expert Exam
CX-311-094 Java Platform, Enterprise Edition 6 Java Persistence API Developer Certified Expert Exam
CX-311-232 Java Platform, Enterprise Edition 6 Web Services Developer Certified Expert Exam
CX-311-086 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Faces Developer Certified Expert Exam

Technicznie, status tych egzaminow jest nadal "Open", ale wyglada na to, ze Prometric juz nie przyjmuje rejestracji. Z istotniejszych zmian, na pierwszy rzut oka: SCWCD zostal rozbity na "Servlets 3.0+JSP+AJAX" i "JSF". Z kolei SCBCD to moduly "EJB" i "JPA". Ten ostatni wlacza sie tez do SCWSD.

Schemat szkolen:

user image

0
ws napisał(a)

Czesc,
ktos posiada jakies nowe, warte uwagi, inf. dot. certyfikatow Oracle?

30 wrzesnia skonczyl sie okres beta testow dla certyfikatow projektanta Java EE 6 (w miedzyczasie pisania posta wale glowa w klawiature, jak mozna bylo to przegapic). Wg inf. na stronie, Oracle daje sobie ok. 11 tyg. na analize, wiec przy dobrych wiatrach mozna sie spodziewac aktualizacji w Q1 2011.

Lista beta certyfikatow:
CX-311-085 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Pages and Servlet Developer Certified Expert Exam
CX-311-093 Java Platform, Enterprise Edition 6 Enterprise JavaBeans Developer Certified Expert Exam
CX-311-094 Java Platform, Enterprise Edition 6 Java Persistence API Developer Certified Expert Exam
CX-311-232 Java Platform, Enterprise Edition 6 Web Services Developer Certified Expert Exam
CX-311-086 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Faces Developer Certified Expert Exam

Technicznie, status tych egzaminow jest nadal "Open", ale wyglada na to, ze Prometric juz nie przyjmuje rejestracji. Z istotniejszych zmian, na pierwszy rzut oka: SCWCD zostal rozbity na "Servlets 3.0+JSP+AJAX" i "JSF". Z kolei SCBCD to moduly "EJB" i "JPA". Ten ostatni wlacza sie tez do SCWSD.

Schemat szkolen:

user image

0
ws napisał(a)

Czesc,
ktos posiada jakies nowe, warte uwagi, inf. dot. certyfikatow Oracle?

30 wrzesnia skonczyl sie okres beta testow dla certyfikatow projektanta Java EE 6 (w miedzyczasie pisania posta wale glowa w klawiature, jak mozna bylo to przegapic). Wg inf. na stronie, Oracle daje sobie ok. 11 tyg. na analize, wiec przy dobrych wiatrach mozna sie spodziewac aktualizacji w Q1 2011.

Lista beta certyfikatow:
CX-311-085 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Pages and Servlet Developer Certified Expert Exam
CX-311-093 Java Platform, Enterprise Edition 6 Enterprise JavaBeans Developer Certified Expert Exam
CX-311-094 Java Platform, Enterprise Edition 6 Java Persistence API Developer Certified Expert Exam
CX-311-232 Java Platform, Enterprise Edition 6 Web Services Developer Certified Expert Exam
CX-311-086 Java Platform, Enterprise Edition 6 JavaServer Faces Developer Certified Expert Exam

Technicznie, status tych egzaminow jest nadal "Open", ale wyglada na to, ze Prometric juz nie przyjmuje rejestracji. Z istotniejszych zmian, na pierwszy rzut oka: SCWCD zostal rozbity na "Servlets 3.0+JSP+AJAX" i "JSF". Z kolei SCBCD to moduly "EJB" i "JPA". Ten ostatni wlacza sie tez do SCWSD.

Schemat szkolen:

user image

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0