Swing - Własny wygląd aplikacji.

0

Witam,

Jestem właśnie w trakcie przejścia (emigracji xD) z języka PHP na javę jednakże pisząc sobie prostą apalikacje zachaczyłem o swing, samo programowanie standardowych kontrolek mi się podoba jednakże co gdy chce określić że np dany txtBox ma mieć określony wygląd ? (np jako tło jakieś zdjęcie np 123.png)
Miło by było gdyby w takiej aplikacji można by użyć html i CSS ;) (marzenia ;p)

Jeżeli ktoś posiada jakieś tutoriale, manuale, dokumentacje - bardzo bym prosił o podesłanie.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Jakub Zając

0

moze najprosciej ustalic tlo jako przezroczyste?

.setBackground

albo rysowac komponent samemu?

void paint(){}
0
mgs_saladin napisał(a)

moze najprosciej ustalic tlo jako przezroczyste?

.setBackground

albo rysowac komponent samemu?

void paint(){}

Dzięki za podpowiedzi,

A co np z listami rozwijanymi ? Albo obramowaniem okna ?

0

Rzuć okiem na http://en.wikipedia.org/wiki/Synth_Look_and_Feel jest to LookAndFeel (mówiąc po ludzku skórka), który można konfigurować z XMLa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1