Program Java jako applet

0

Witajcie. napisałem program w Javie: mianowicie Gra w życie. Chcę go umieścić na stronie interetowej w aplecie.

W tych linijkach prowadziłem pewne zmiany:

public class GameOfLife extends Applet
public static void init (String args[])

Podczas kompilacji otrzymałem 3 błedy aby się ich pozbyć zakomentowałem te 3 linijki gdyż znajomy podpowiedział mi że w aplecie nie są przydatne.

 /*setResizable(true);*/
		/*setTitle("Game of Life");*/
                /*gameOfLife.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);*/

Po umieszczeniu na stronie aplet zaczyna się ładować a po chwili wyświetla się komunikat error, oto co wyświetla konsola:

Java Plug-in 1.6.0_15
Using JRE version 1.6.0_15-b03 Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM
User home directory = /home/kamil
----------------------------------------------------
c:   clear console window
f:   finalize objects on finalization queue
g:   garbage collect
h:   display this help message
l:   dump classloader list
m:   print memory usage
o:   trigger logging
q:   hide console
r:   reload policy configuration
s:   dump system and deployment properties
t:   dump thread list
v:   dump thread stack
x:   clear classloader cache
0-5: set trace level to <n>
----------------------------------------------------


java.lang.reflect.InvocationTargetException
	at com.sun.deploy.util.DeployAWTUtil.invokeAndWait(DeployAWTUtil.java:116)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.runOnEDT(Plugin2Manager.java:3336)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.createApplet(Plugin2Manager.java:2905)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$AppletExecutionRunnable.run(Plugin2Manager.java:1397)
	at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Caused by: java.lang.RuntimeException: java.lang.IllegalAccessException: Class sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12 can not access a member of class GameOfLife with modifiers ""
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12.run(Plugin2Manager.java:2899)
	at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(InvocationEvent.java:199)
	at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:597)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:269)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:184)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:174)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:169)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:161)
	at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:122)
Caused by: java.lang.IllegalAccessException: Class sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12 can not access a member of class GameOfLife with modifiers ""
	at sun.reflect.Reflection.ensureMemberAccess(Reflection.java:65)
	at java.lang.Class.newInstance0(Class.java:349)
	at java.lang.Class.newInstance(Class.java:308)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12.run(Plugin2Manager.java:2895)
	... 8 more
Exception: java.lang.reflect.InvocationTargetException
java.lang.NullPointerException
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.findAppletJDKLevel(Plugin2Manager.java:2996)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.createApplet(Plugin2Manager.java:2947)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$AppletExecutionRunnable.run(Plugin2Manager.java:1397)
	at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Exception: java.lang.NullPointerException

Czy ktoś wie co powinienem uczynić żeby zaczęło działać?

0

init nie przyjmuje parametrów.

0

Rozbuduję trochę odpowiedź @Koziołka. Podczas inicjacji apletu przeglądarka uruchamia jego metodę public void init(). U Ciebie nie ma takiej metody, jest metoda public void init(String[] args) ale ona się nie wykonuje.

0

Więc jakie jest rozwiązanie? Gdzie mam wstawić wymaganą metodę?

0

Masz utworzyć metodę init(). Bez parametrów przeczytaj jakikolwiek tutorial o appletach to załapiesz różnicę pomiędzy nimi i zwykłymi programami.

0

Czytałem o apletach wszystko co mogłem. Wiem że metoda init() powinna się znajdować. Tylko prosze o podpowiedź w jaki sposób i w którym miejscu mam ją umieścić?

0

Zamiast init(String[] args) zrób init(). Pewno i tak nie korzystasz z argumentów programu.

0

GameOfLife.java:116: init() in GameOfLife cannot override init() in java.applet.Applet; overriding method is static
Po takiej zmianie wywala błąd w linii deklaracji tej metody.
Co może być powodem?

0

Metoda init() nie może być statyczna.

0

Więc chciałem zapytać jak mam to uczynić?

0

Podczas inicjacji apletu przeglądarka uruchamia jego metodę public void init(). U Ciebie nie ma takiej metody

Dalej jej nie ma

Więc chciałem zapytać jak mam to uczynić?

Można by spróbować usunąć słowo "static"

PS: sorki że się zbijam, ale to przez te dowcipy Koziołka ;-P

0

Ok, teraz po wprowadzeniu zmian kompilacja przebiegła pomyślnie. Lecz podczas uruchamiania appletu występuje błąd a w konsoli:

Java Plug-in 1.6.0_15
Using JRE version 1.6.0_15-b03 Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM
User home directory = /home/kamil
----------------------------------------------------
c:   clear console window
f:   finalize objects on finalization queue
g:   garbage collect
h:   display this help message
l:   dump classloader list
m:   print memory usage
o:   trigger logging
q:   hide console
r:   reload policy configuration
s:   dump system and deployment properties
t:   dump thread list
v:   dump thread stack
x:   clear classloader cache
0-5: set trace level to <n>
----------------------------------------------------


java.lang.reflect.InvocationTargetException
	at com.sun.deploy.util.DeployAWTUtil.invokeAndWait(DeployAWTUtil.java:116)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.runOnEDT(Plugin2Manager.java:3336)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.createApplet(Plugin2Manager.java:2905)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$AppletExecutionRunnable.run(Plugin2Manager.java:1397)
	at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Caused by: java.lang.RuntimeException: java.lang.IllegalAccessException: Class sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12 can not access a member of class GameOfLife with modifiers ""
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12.run(Plugin2Manager.java:2899)
	at java.awt.event.InvocationEvent.dispatch(InvocationEvent.java:199)
	at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:597)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:269)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:184)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:174)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:169)
	at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:161)
	at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:122)
Caused by: java.lang.IllegalAccessException: Class sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12 can not access a member of class GameOfLife with modifiers ""
	at sun.reflect.Reflection.ensureMemberAccess(Reflection.java:65)
	at java.lang.Class.newInstance0(Class.java:349)
	at java.lang.Class.newInstance(Class.java:308)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$12.run(Plugin2Manager.java:2895)
	... 8 more
Exception: java.lang.reflect.InvocationTargetException
java.lang.NullPointerException
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.findAppletJDKLevel(Plugin2Manager.java:2996)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.createApplet(Plugin2Manager.java:2947)
	at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$AppletExecutionRunnable.run(Plugin2Manager.java:1397)
	at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Exception: java.lang.NullPointerException
2010-01-12 06:13:43 sun.awt.X11.XToolkit processException
WARNING: Exception on Toolkit thread
java.lang.StackOverflowError
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.X
Trace message truncated for length over 10K
2010-01-12 06:13:43 sun.awt.X11.XToolkit processException
WARNING: Exception on Toolkit thread
java.lang.StackOverflowError
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.X
Trace message truncated for length over 10K
2010-01-12 06:13:43 sun.awt.X11.XToolkit processException
WARNING: Exception on Toolkit thread
java.lang.StackOverflowError
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.XlibWrapper.CallErrorHandler(Native Method)
	at sun.awt.X11.XToolkit.SAVED_ERROR_HANDLER(XToolkit.java:125)
	at sun.awt.X11.XToolkit.GlobalErrorHandler(XToolkit.java:136)
	at sun.awt.X11.X
Trace message truncated for length over 10K

Co powiecie na to?

0

Zapętliłeś gdzieś kod tworzący interfejs uzytkownika.

0

I jakie jest rozwiązanie tego problemu?

0

Usunąć pętlę.
Podobny efekt można np. uzyskać wywołując metodę init() w metodzie init().

0

Przejrzałem kod i nie widzę takich pętli. Czy ktoś może mi bardziej sprecyzować jak to mogę znaleźć? Wspomnę iż program bez tych wszystkich modyfikacji działał poprawnie lokalnie jako aplikacja.

0

Hm... Popatrzmy na konstruktor klasy rozszerzającej JApplet. Zapewne wywołujesz tam init(), w metodzie init() po migracji masz zapewne new KlasaRozszerzającaJApplet... Tak zgaduję. Daj kod.

0
import javax.swing.*;
import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import java.util.Timer;
import java.util.TimerTask;
import javax.swing.event.*;
import java.applet.Applet;


public class GameOfLife extends Applet
{
	JPanel controllPanel;
	JButton oneStepButton;
	JButton startStopButton;
	JButton clearButton;
	JSlider speedSlider;
	Playground playground;
	boolean autoLapseOfTime;
	Timer timer;
	TimerEvent timerEvent;
	
	GameOfLife()
	{
		setSize(800,600);
		/*setResizable(true);*/
		/*setTitle("Game of Life");*/
		
		controllPanel = new JPanel();
		
		oneStepButton = new JButton("One step");		
		startStopButton = new JButton("Start");
		autoLapseOfTime = false;
		
		speedSlider = new JSlider();
		speedSlider.setMaximum(10);
		speedSlider.setMinimum(1);
		speedSlider.setInverted(true);
		
		clearButton = new JButton("Clear");
		
		controllPanel.add(oneStepButton);
		controllPanel.add(startStopButton);
		controllPanel.add(speedSlider);
		controllPanel.add(clearButton);
		
		add(controllPanel, BorderLayout.SOUTH);
		
		playground = new Playground();
 		add(playground, BorderLayout.CENTER);
 		
		oneStepButton.addActionListener(new ActionListener()
		{
			public void actionPerformed(ActionEvent ev)
			{
				playground.godFather();	
			}
		});
		
		clearButton.addActionListener(new ActionListener()
		{
			public void actionPerformed(ActionEvent ev)
			{
				playground.clear();	
			}
		});
		
		startStopButton.addActionListener(new ActionListener()
		{
			public void actionPerformed(ActionEvent ev)
			{
				startStop();	
			}
		});
		
		speedSlider.addChangeListener(new ChangeListener()
		{
			public void stateChanged(ChangeEvent ev)
			{
				changeSpeed();	
			}
		});	

	}	

	void changeSpeed()
	{
		if(autoLapseOfTime)
		{
			timer.cancel();	
			timer = new Timer();
 			timerEvent = new TimerEvent();
			timer.schedule(timerEvent, speedSlider.getValue() * 100, speedSlider.getValue() * 100);
		}	
	}		
	
	void startStop()
	{
		autoLapseOfTime = !autoLapseOfTime;
		if(autoLapseOfTime)
		{
			startStopButton.setText("Stop");
			oneStepButton.setEnabled(false);
			timer = new Timer();
 			timerEvent = new TimerEvent();
			timer.schedule(timerEvent, 1, speedSlider.getValue() * 100);
		}
		else
		{
			startStopButton.setText("Start");
			oneStepButton.setEnabled(true);
			timer.cancel();
		}
	}
	
	//String args[]
	public void init () 
	{		
		EventQueue.invokeLater (new Runnable()
		{
			public void run()
			{
				GameOfLife gameOfLife = new GameOfLife();
				/*gameOfLife.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);*/
				gameOfLife.setVisible(true);
			}
		});
	}
	
	class TimerEvent extends TimerTask
	{
		public void run()
		{
			playground.godFather();	
		}
	}
}

Część kodu mam jeszcze w dwóch innych plikach

0

Jak zastąpiłem Playground JPanel to ruszyło. Zatem mamy podejrzaną klasę.

0

W którym miejscu dokonałeś tej modyfikacji? Opisz szczegółowo.

0

Jak mam dokonać tej zmiany? Prosze o podpowiedź.

0

Abstrahując od Twojego obecnego problemu - kwestia tematu jest źle postawiona. Nie "Program Java jako aplet", lecz "Aplet jako program Java".
Środowisko znacznie mniej wymaga od aplikacji, w związku z czym ma ona znacznie większe możliwości działania. Aplet odwrotnie - środowisko uruchomieniowe wymaga od apletu całkiem konkretnych ograniczeń, przez co aplet ma znacznie mniejsze możliwości działania. Próba dopasowania dowolnej aplikacji aby spełniała ostre ograniczenia apletu jest bardzo, bardzo trudna - o ile nie niemożliwa bez twardego blokowania pewnych funkcjonalności. Przykładem takiego oprogramowania są wszelkie emulatory i maszyny wirtualne. Aplikacje pod nimi uruchomione sądzą, że dostają to czego żądają i spełniają wszystkie wymagania środowiska, w którym zostały uruchomione. A tak wcale nie musi być. Emulator może symulować działanie api wcale go nie wykonując lub modyfikując żądania do postaci, którą może wykonać lokalna maszyna.

Natomiast podchodząc do problemu w odwrotną stronę nie ma większych problemów. Można obudować aplet takim kodem, które spowoduje, że stanie się on samodzielną aplikacją. Dwoma naturalnymi przykładami jest obudowanie apletu Apletviewerem oraz przeglądarką Web. Pierwszy powoduje, że apletviewer z apletem jest samodzielną aplikacją w JVM, a drugi powoduje, że browser (z JVM) z apletem jest samodzielną aplikacją w systemie operacyjnym. (Żeby było śmieszniej aplet, wraz z browserem i systemem operacyjnym jest samodzielną aplikacją w komputerze jako takim).

Można jednak nie iść tak daleko. Wystarczy aby napisać sobie klasę, która funkcjonalnie stanie się dla apletu środowiskiem uruchomieniowym. Klasa taka powinna robić dokładnie to samo, co apletviewer,tyle, że w obrębie wspólnie kompilowanego kodu. Jedyne co musi zrobić, to przekazać przez wywołanie setStub na rzecz obiektu apletu klasę, która będzie pośrednikiem między stworzonym przez siebie oknem, a apletem, który chce uruchommić. Klasa taka musi zaimplementować AppletStub w taki sposób, aby aplet był przekonany o tym, że uruchamia się w przeglądarce. Na przykład metoda appletResize, za pomocą której aplet może zmieniać na stronie Web swój rozmiar może być zaimplementowany w taki sposób,że zmieni rozmiary okna aplikacji (w którym jest aplet) przez setPrefferedSize, a następnie wywoła dla tego okna metodę setLocationRelativeTo(null) i pack() powodującą wycentrowanie i zaktualizowanie rozmiarów okna na ekranie. Podobnie metoda getParameter przeznaczona normalnie do pobierania parametrów apletu ze strony html mogłaby podawać te, które aplikacja może uzyskać z wiersza poleceń lub z jakiegoś pliku konfiguracyjnego. Inna metoda getCodeBase() mogłaby podawać katalog lokalnego twardego dysku z którego aplet został uruchomiony - zamiast katalogu serwera ze stroną html. Nieco większym wyzwaniem jest getAppletContext, który musi podstawić cały obiekt pozwalający na obsługę obrazów i dźwięków przez tak uruchamiany aplet. Z drugiej strony wszystkie metody odnoszące się do dokumentu html w którym taki aplet pierwotnie miał być osadzony mogłyby zwyczajnie zwracać null. A to dlatego, że w tym wypadku aplet nie byłby w niczym osadzony (dokładnie tak zachowuje się apletviewer w stosunku do uruchamianego przez niego apletu).
Oprócz tego wszystkiego klasa taka (będąca funkcjonalnie apletviewerem) musi powiązać podstawowe metody apletu czyli init, destroy,start i stop z oknem, które otworzy. Na przykład zmniejszenie okna do ikony powinno wywołać na aplecie metodę stop, a przywrócenie metodę start, zdarzenie zamknięcia okna powinno skutkować uprzednim wywołaniem metod stop i destroy, aby aplet poprawnie zwolnił wszystkie metody.A samo otwarcie okna mogłoby wreszcie spowodować wywołanie metody init. To wszystko wydaje się dość proste gdyby nie ten drobny fakt, że obsługa zdarzeń okna wykonywana jest w wątku Swing, lecz metody apletu nie powinny wywoływać się w tym wątku (mogą być bardzo czasochłonne). A więc trzeba się posługiwać metodami SwingUtilities.invokeLater().

Jakby to się nie wydawało trudne - jest to i tak o wiele prostsze i łatwiejsze do zaimplementowania niż próba pójścia w odwrotną stronę. Czyli zamknięcia potencjalnie w pełni funkcjonalnej aplikacji w ciasnym gorsecie apletu. Pomijając trudniejsze kwestie trzeba by nawet zaimplementować fałszywy system plików, który działałby w pamięci lub byłby delegowany do systemu plików serwera, jako że z zasady dowolny aplet nie ma dostępu do systemu plików. A co jeżeliby aplikacja przymusem "wpasowywana do apletu" odwoływała się do grafiki 3d na pełnym ekranie?

Krótko mówiąc odwróć podejście do problemu. Program Java jako aplet wymusza napisanie dużej maszyny wirtualnej. Zbyt dużej, żeby to miało większy sens. Jeżeli mimo to będziesz starał narzucić swojej aplikacji jakieś ograniczenia, to w efekcie dojdziesz do tego, że narzucisz jej ograniczenia apletu.
Prościej jest napisać aplet "Gra w życie" i dołożyć kilka klas po to by aplet taki miał metodę main i uruchamiał się również jako aplikacja - niż odwrotnie.

ps. Sam jakiś czas temu napisałem taką klasę RunApplet, ale posiada ona zbyt wiele dodatkowych zależności, żeby bez ich wyeliminowania można ją było tu wrzucić.

0

Rozumiem. Tylko teraz pytanie czy w przypadku "Program Java jako aplet" zostało jeszcze dużo pracy? Odwołując się do tego co napisał "Koziołek" że jemu już ruszyło, wydaje się że jesteśmy już przy końcu. Jeśli faktycznie tak by było to już nie będzie sensu zmieniać techniki. Tylko teraz kolejne pytanie do Koziołka: gdzie i w jaki sposób dokonałeś zmiany po której program zaczął funkcjonować?

0

Zamiast klasy Playground użyłem JPanel. Zmieniłe w twoim kodzie tylko definicje zmiennej playgroun, a jak brakowało mi metody to dany kawałek kodu zakomentowałem.

0

Mógłbyś bardziej szczegółowo opisać wprowadzone zmiany?

0
kamleg napisał(a)

Odwołując się do tego co napisał "Koziołek" że jemu już ruszyło, wydaje się że jesteśmy już przy końcu. Jeśli faktycznie tak by było to już nie będzie sensu zmieniać techniki.

Kiedyś też tak myślałem bo tworzenie aplikacji będącej jednocześnie samodzielną oraz apletem wydawało mi się proste. Po roku grzebania w temacie i wyrzuceniu kupy kodu doszedłem jednak do tego, że należy pisać uruchamialne aplety, a nie "appletowalne" aplikacje. Nawet jeżeli w jakimś momencie to drugie podejście działa, to po napisaniu każdego kolejnego kawałka kodu zwykle przestaje i trzeba na nowo narzucać ograniczenia w dopisanym kodzie.

0

@Olamagato
Dziwne, ja nie mam problemów z przechodzeniem aplikacja<->aplet.

@kamleg
Masz problemy mocno początkującego.. widać, nie rozumiesz czym jest metoda i czym jest static. Ja bym Ci proponować na razie czytnąć jakiś dobry kurs lub książkę, bo daleko nie zajdziesz bez tej wiedzy :P

0

Wiem czym jest metoda, słowo static. Problemem jest bardziej to, że to właśnie w Java jestem raczkujący. Reasumując czy ktoś może udzielić mi pomocy? Bardzo mi na tym zależy.

Koziołek czy możesz napisać szczegółowo co i gdzie zmodyfikowaleś?

0

Zamiast Playground playground; dałem JPanel playground i usunąłem linijki, które powodowały błędy kompilacji.

0

Koziołek zrobilem tak jak napisałeś. Program się kompiluje ale aplet w przeglądarce nadal nie startuje. W Firefox i Chrome konsola i ogromna ilość błędów a w Operze "Could not instantiate." Jak doprowadzileś to do stanu używalności?

Koziołek czy mógłbyś pomóc?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1