tablica obiektow

Odpowiedz Nowy wątek
2009-12-29 14:39
marezo0
0

jak utworzyc tablice dwu wymiarowa obiektów w klasie hotel


public class Hotel {
    Hotel[][] hotel;
    Pietro pietro;
    Pokoje pokoje;

    public Hotel(Pokoje pokoje, Pietro pietro){
        this.hotel=Hotel[pokoje][pietro]; //??????
    }
    public static void  main(String[] args){
        Pokoje p = new Pokoje(5);
        Pietro a = new Pietro (4);
        Hotel hotel = new Hotel(p,a);
    }

}

klasa pietro :


public class Pietro {
    int iloscPokoi;
    int[] pokoje;
    public int getIloscPokoi() {
        return iloscPokoi;
    }

    public void setIloscPokoi(int iloscPokoi) {
        this.iloscPokoi = iloscPokoi;
    }
    public Pietro(int iloscPokoi){
        this.pokoje = new int[iloscPokoi];
    }

}

co jest nie tak z tym kostrukotorem?? i co zrobic zeby dzialalo??

Pozostało 580 znaków

2009-12-29 15:04
0

Wiesz, ze aby utworzyc tablice intow to nalezy uzyc skladni
pokoje = new int[ilosc] gdzie ilosc to int
Natomiast w przypadku hoteli piszesz
hotel = Hotel[pokoje][pietro] gdzie pokoje i pietro to obiekty

1) Brakuje slowka "new"
2) Chcesz indeksowac tablice obiektami ?

Pozostało 580 znaków

2009-12-29 16:50
0

przekombinowałem :/ jednak to zrobię bez tworzenia klas pokoj i pietro.
ilość pokoi i pieter zrobię zrobię w przy tworzeniu Hotelu :) DZIEKI WIELKIE :)

Pozostało 580 znaków

2009-12-29 18:02
0

źle kombinujesz...

Nie rezygnuj z osobnych klas dla pięter i pokoji.

Po co Ci jakaś dwuwymiarowa tablica w Hotel??

A może tak?

public class Hotel {
   private ArrayList<Pietro> pietra;

   public Hotel() { this.pietra = new ArrayList<Pietro>(); }

   public Hotel(ArrayList<Pietro> pietra) { this.pietra = pietra;}

   public addPietro(Pietro pietro) {
        //tu mozesz zrobic jakies sprawdzenie
       //np czy pietro jest w całkowitym remoncie i jest nie czynne;)
        this.pietra.add(pietro);
   }

}

I analogicznie w klasie Pietro.

Klasę Hotel interesuja tylko pietra i nic nie wie o jakis tam pokojach, to zadanie klasy Pietro.

A tak pozatym to nie kombinuj, tylko trochę poczytaj o tej javce.

Pozostało 580 znaków

2009-12-30 00:54
0

wiem ze mozna uzyc Array ale w tym zadaniu chodziło o konkretne użycie tablic dwuwymiarowych

Pozostało 580 znaków

2009-12-30 01:07
0

no spox, ale durne to zadanie masz...

Takie zadania to na C a nie tak javę krzywdzić;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0