Kilka zadanek

0

Witam, mam problem z kilkoma zadankami, nie sa one bardzo skomplikowane. W natloku pracy i nauki mam drobne zaleglosci dlatego prosze was o drobna pomoc :)
Oczywiscie postawie piwko.

Wszystko w consoli.

Oki zacznijmy od petli. Mam do zrobienia zadania ktore wydrukuja mi Xy w takiej postaci

  1. Podajemy n Xow /zrobione

import java.util.Scanner;
public class xypion {
public static void main(String[] args) {
int i = 0;
Scanner sc = new Scanner(System.in);
int n = sc.nextInt();
while(i < n){
System.out.println(" X ");
i++;
}
}
}

/output
X
X
X
...

  1. jw tylko w poziomie //zrobione

int n = sc.nextInt();
for(int i = 0; i<n ; i++){
System.out.print(" X ");

X X X X X X

  1. I tutaj jest ten problem XY maja sie wyswietlac w dany sposob: //do zrobienia
    X
    X
    X
    ...

  2. To samo tylko w 2 strone //do zrobienia

    X
    X
    X

  3. trojkat
    X
    XX
    XXX
    XXXX
    XXXXX
    XXXXXX

  4. trojkat do gory nogami

XXXX
XXX
XX
X

  1. Piramida
    X
    XX
    XXXX

  2. Odwrocona piramida
    XXXX
    XX
    X

  3. Romb
    X
    XXX
    XXXXX
    XXX
    X

  4. Trojkat Pascala

1
1 1
1 2 1
1 3 3 1
1 4 6 4 1

  1. Podajemy n liczb fibonaciego, nastepnie program wypisze je nam

np. n=4
1 1 2 3

np2. n=8
1 1 2 3 5 8 13 21

0

Powiem tak, jeśli dla Ciebie te zadania stanowią problem, to dla Ciebie są one rozwijające.

0
X
  X
    X
      ...

pokażę Ci, jak to zrobić, a Ty zrób resztę sam analogicznie ;)

for (int wiersz = 0; wiersz < liczba_wierszy; wiersz++) {
  for (int spacje = 0; spacje < wiersz; spacje++) System.out.print(" ");
  System.out.println("X");
}
0

Dalej nie wiem :)

Mozesz mi napisac kod na te X pod skosem dalej metoda prob i bledow bede robil :)

0

Poszukaj, bo ostatnio niejaka hellsing miała taki sam zestaw problemów. Zadanka są wybitnie rozwijające poniewaz pozwalaja na bardzo szybka selekcję roku.

0
Koziołek napisał(a)

Zadanka są wybitnie rozwijające poniewaz pozwalaja na bardzo szybka selekcję roku.
Jak pójdę na studia, będą mi kazali coś takiego robić? :<

0

@keraj, tak, a jeżeli jesteś cwanym i masz zamiar się nie przemęczać to napiszesz to wszystko tak, że będzie śmigać bez konieczności użerania się z jakimiś durnymi pętlami i powtórzeniami kodu... oj właśnie mam co robić na dziś wieczór...

edit:
DRY to najbardziej widoczna zasada programowania w tym przypadku

0

Męczyć to się tu nie mam przy czym :) Martwi mnie raczej, ze na studiach takie proste rzeczy...
Powiedz mi co ciekawego jest na studiach później... (Javowych)

0

Nic :) ja nie mam w ogole Javy, ale za to miałem Ade, prologa, sparca, 10 rożnych asemblerów, pascala i mnostwo innych nieprzydatnych do nieczego rzeczy :)

// musialem sie wygadac ;p

0

@keraj, nie proste dla kogoś, kto myśli, ze na studiach otworzą mu czaszkę i wleją olej by umiał programować. BTW http://koziolekweb.pl/2009/12/14/choinki-czyli-dry-in-action/ wczoraj mnie wzięło i musze znowu mocną kawę wypić.

@LukaStrz, ja nie żałuję, że miałem FORTRANa. Później jeszcze ciekawostkowo dorobiłem sobie teorię z COBOLa, a obecnie mam do czynienia z COBOLem. Nigdy nie wiesz w co wdepniesz i warto poznać rożne dziwne języki. A nuż trzeba będzie coś na szybko z nich przenieść na jakiś normalny język.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1