Początkujący w javie

0

Witam, zaczynam programowac w javie za pomocą kompilatora eclipse. Mam dosc proste pytanie, aż wstyt zadawac :P mianowicie napisałem program który działa jak należy. Teraz chciałbym przeniesc go na inny komputer i odpalic (bez uzywania kompilatora). Cały projekt sklada sie z kilku plikow (.java, .class, itd). Czym mam odpalic i co aby uruchomic aplikacje z dysku ?

0

Konsola i polecenie java cośtam.
Jeżeli wszystkie klasy są w pakiecie domyślnym, to przechodzisz do katalogu zawierającego klasy i wpisujesz java nazwa_klasy_startowej. Klasa startowa zawiera metodę main().

0

Zaczął programować za pomocą Eclipse'a, a Ty mu polecasz odpalanie programu za pomocą konsoli?

Kliknij na projekt prawym przyciskiem, wybierz Export..., poszukaj Executable JAR albo czegoś w tym stylu. Podejrzewam, że program jest prosty, więc możesz dawać w ciemno Next lub Finish. Utworzy Ci się plik JAR, który można powiedzieć jest takim javovym exe. Gdy wyślesz komuś ten plik, osoba ta musi otworzyć plik za pomocą Java Virtual Machine - jak się otwiera pliki niedomyślnym programem pod Windą nie muszę pisać. Pod Linuksami (przynajmniej tymi z GNOME) jest identycznie. Warto też ustawić domyślne otwieranie plików JAR za pomocą JVM, wtedy wystarczy dwuklik.

0

@up, imho zanim się zacznie używać Eclipse, czy innego IDE trzeba napisać prosty program w gedit Notatniku (mogę ustąpić na rzecz Notepad++ lub Contexta) skompilować "z ręki", przekopiować co trzeba na inny komputer, i uruchomić "z ręki".

0
bogdans_niezalogowany napisał(a)

@up, imho zanim się zacznie używać Eclipse, czy innego IDE trzeba napisać prosty program w gedit Notatniku (mogę ustąpić na rzecz Notepad++ lub Contexta) skompilować "z ręki", przekopiować co trzeba na inny komputer, i uruchomić "z ręki".

+1

Do autora tematu: Eclipse to NIE jest kompilator

Dlatego ludzie najpierw powinni nauczyc sie pisac program w notatniku i kompilowac/uruchamiac go z konsoli, zeby takich bzdur nie pletli

0

Zgadzam się z Wami w połowie. Nie znam osoby, która zaczynając programować, kompilowała na początku programy w konsoli. Nie znaczy to, że osoby te nie wiedzą jak to zrobić. Sam zaczynałem tak samo - Eclipse + zielona strzałka i myślę, że nie jest ze mną tak źle.
Poza tym, według mnie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że autor wątku chce po prostu komuś wysłać program. Utworzenie JAR-a to według mnie jedyna sensowna opcja.

0

eee. sam zaczynałem i w zasadzie teraz też często kompiluję pojedyncze klasy w konsoli ;) chociaż na uczelni piszemy programy w zeszycie :P
BlueJ o którym wspominałem jest specjalnie przeznaczony dla początkujących i w prosty sposób można w nim przetestować pojedyncze klasy.

0

Ja też zaczynałem od programu typu notatnik (ConText) i konsola, i nadal często pojedyncze klasy tak tworzę.
@wpisałem nick, utworzenia i przesłanie jara może być najgorszym rozwiązaniem. Jeśli program ma interfejs konsolowy, a docelowy komputer ma Windows, to po podwójnym kliknięciu nic nie zobaczysz. Jar jest skojarzony z programem javaw, który nie otwiera konsoli.

0

@bogdans_niezalogowany, wybacz, ale glupoty opowiadasz. Co to za problem z konsoli odpalic program upakowany w jar. Ogolnie wszystko co po skompilowaniu sklada sie z wiecej niz 1 klasy warto spakowac w jar.

0

@Luno, dla mnie i dla Ciebie, to nie problem uruchomić jara z konsoli. Dla początkującego, który słyszał że wystarczy dwuklik to jest kilka problemów:

  • klikam na jar i nic się nie dzieje
  • jak uruchomić tę cholerną konsolę
  • jak zawędrować do właściwego katalogu
  • jakie polecenie wpisać
0
bogdans_niezalogowany napisał(a)

Dla początkującego, który słyszał że wystarczy dwuklik to jest kilka problemów:

  • klikam na jar i nic się nie dzieje
  • jak uruchomić tę cholerną konsolę
  • jak zawędrować do właściwego katalogu
  • jakie polecenie wpisać

To jest poczatkujacy proramista Javy czy poczatkujacy uzytkownik komputera?

Co do pisania w konsoli, to ja tez tak zaczynalem. Mialem mentora ktory mi to polecil, i piersze programy notepad++ i javac, java. Oplaca sie pozniej, rozumie sie co to classpath itp. W pracy czesto spotykalem ludzi ktorzy pisali ciagle w nb / eclipse i nie wiedzieli co to classpath.

0

Początkujący (a może nawet przeciętny) użytkownik komputera. Napisał program w przy pomocy Eclipse i chce go uruchomić na komputerze bez Eclipse.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1