Wyswietlanie

0

Witam,
mam pytanie dotyczace wyswietlania wynikow. Mam ten program ktory pobiera dane pracownika i oblicza jego wyplate, podatek itd. Chce to wyswietlic w formie hmm jakby odcinka wyplaty na ekranie. Chcialbym zeby bylo to podzielone jakimis znacznikami na okienka w ktorych beda dane np


I IMIE: xxxxx I Nazwisko: XXXX I

Tylko jest jeden problem. Jak rozdziele imie i nazwisko to znacznik ten przesuwa sie w zaleznosci od tego jaki. Czy mozna cos z tym zrobic czy nie ma na to wplywu?
Dzieki za info.

0

Zainteresuj się metodą
System.out.printf(...)

0

Nie ma takiej chyba ;p

System.out.println(...) bądź System.out.print(...)

0
[losowa nazwa] napisał(a)

Nie ma takiej chyba ;p

System.out.println(...) bądź System.out.print(...)

CHYBA

Czemu nie sprawdzisz, przed napisaniem.

0

Jest taka ale co prawda metoda System.out.printf(...) dodaje znacznik na koncu jednak on sie przesuwa w zaleznosci od dlugosci imienia. Mi chodzi o to zeby zostawic jakas przestrzen na imie i po niej dac znacznik ktory nie bedzie sie przemieszczal bez wzgledu na to czy imie bedzie miec 1 czy 10 liter. Juz jasniej nie moge. Jest to w ogóle mozliwe?

0

Odpowiedz dostales prawidlowa. Jedynie niewystarczajaco sie z nia zapoznales

import java.util.Random;

public class Printf
	{
	public static void main(String[] args)
		{
		String sTekst;
		Random oRand = new Random();
		for (int i = 0; i < 10; ++i)
			{
			sTekst = "";
			int iDlugosc = oRand.nextInt(10) + 1;
			for (int j = 0; j < iDlugosc; ++j)
				sTekst+= "a";
			System.out.printf("|%-10s|\n", sTekst);
			}
		}
	}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1