Pierwszy raz z zapisem do bazy problem ;/

0

witam nigdy nie pisałem aplikacji z zapisem do bazy, to jest pierwszy raz Powiedzcie mi co mam zle z metodami get...

package studenci;

import java.io.Serializable;
import javax.persistence.Column;
import javax.persistence.Entity;
import javax.persistence.GeneratedValue;
import javax.persistence.GenerationType;
import javax.persistence.Id;
import javax.persistence.Table;

@Entity
public class Studenci implements Serializable 
{
    private static final long serialVersionUID = 1L;
    //--------------------------------------------------------------------------
    @Id
    @GeneratedValue(strategy = GenerationType.AUTO)    
    @Column(name = "ID")
    private Long id;
    public Long getId() {return id; }
    public void setId(Long id) { this.id = id; }
    //--------------------------------------------------------------------------
    @Column(name = "IMIE")
    private String name;
    <b>public void getName(){return name;}</b>
    public void setName(String name){this.name=name;}
    //--------------------------------------------------------------------------
    @Column(name = "NAZWISKO")
    private String surname;
   <b> public void getNazwisko(){return surname;}</b>
    public void setNazwisko(String surname){this.surname=surname;}
    //--------------------------------------------------------------------------
    @Override
    public int hashCode() {
        int hash = 0;
        hash += (id != null ? id.hashCode() : 0);
        return hash;
    }

    @Override
    public boolean equals(Object object) {
        if (!(object instanceof Studenci)) {
            return false;
        }
        Studenci other = (Studenci) object;
        if ((this.id == null && other.id != null) || (this.id != null && !this.id.equals(other.id))) {
            return false;
        }
        return true;
    }

    @Override
    public String toString() {
        return "studenci.Studenci[id=" + id + "]";
    }

}

komunikat to "nie mozna zwrocic wartosci z metody wktorej typem zwracanym jest void. Nie rozumiem tego moze mi ktos wytlumaczyc?

0

Takie problemy to do very neewbie.

public void getNazwisko(){return surname;}

WTF?

public String getNazwisko(){return surname;}
0

No tak jak napisałem 'pisałem aplikacji z zapisem do baz' wiec ok neewbie moze byc Dzięki ;)

0

To teraz rozwine problem:

package aplikacja;

import javax.persistence.EntityManager;
import javax.persistence.EntityManagerFactory;
import javax.persistence.Persistence;

class TryInsert {

             public static void main(String[] args) 
             {
              studenci st=new studenci();
              st.setId(Long.MIN_VALUE);
              st.setName("Grzesio");
              st.setName("Kiełek");
              TryInsert.persist(st);
//------------------------------------------------------------------------------
             }

 
                public void persist(Object object) {
                        EntityManagerFactory emf = Persistence.createEntityManagerFactory("studenciPU");
                        EntityManager em = emf.createEntityManager();
                        em.getTransaction().begin();
                        try {
                            em.persist(object);
                            em.getTransaction().commit();
                        } catch (Exception e) {
                            e.printStackTrace();
                            em.getTransaction().rollback();
                        } finally {
                            em.close();
                        }
                    }
//------------------------------------------------------------------------------
   
}

Błąd to: nono static metod presist cannot be referended from a static context.

I może powiesz o czy powineinem doczytac bo widac duzo nie weim, moze poleć jakieś ksiązki... Dzieki

0

No tak jak napisałem 'pisałem aplikacji z zapisem do baz' wiec ok
Nie pisałeś w ogóle aplikacji, tak mi się zdaje... Wykładasz się na podstawach podstaw, nie umiesz jeszcze używać języka, więc nie usprawiedliwiaj się jakimś dostępem do baz, bo błędy, które popełniasz, nie mają z tym NIC wspólnego. Doczytaj sobie jakiś porządny kurs(np. Suna) czy książkę, bo coś mi się zdaje, że porywasz się z motyką na słońce...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1