Java, wykonywanie programu i nazwa procesu

0

Witam,
Zastanawiam sie, czy jako programisci mamy mozliwosc zdefiniowania jak bedzie sie nazywal uruchomiony przez nas program (nazwa procesu). Czy jest mozliwosc jakis manewrow, czy za wszystko odpowiada system operacyjny? I takie jeszcze 2 pytania podobnej natury:

  1. Mam program nieokienkowy (dzialajacy pod konsola), jak klikne na niego 2x, uruchamia sie, ale nie mam widocznych komunikatow, ktore wyrzuca na konsole, jak jednoczesnie ze startem programu uruchomic konsole?
  2. Jak dodac program do autostartu?
0
  1. Standardowo pliki jar są skojarzone z programem javaw.exe, który nie otwiera konsoli. Skojarz je z programem java.exe.
0
bogdans_niezalogowany napisał(a)
  1. Standardowo pliki jar są skojarzone z programem javaw.exe, który nie otwiera konsoli. Skojarz je z programem java.exe.

Cos w tym jest. Skojarzylem z java.exe, konsola uruchamia sie (jednak znika momentalnie, jak ja zatrzymac?), i program dalej dziala w tle a w tablicy procesow widoczny jest jako javaw. Tak jakby java.exe oddala sterowanie do javaw.exe.

0

Odpal program z wiersza poleceń. Konsola systemu Windows (bo skoro jawaw.exe, to pewnie o ten chodzi) to właśnie ten program. Jeżeli jvm zostanie odpalona z konsoli, to i na konsolę powinien wyrzucać komunikaty. W każdym razie u mnie tak działa "Hello World" oraz "testStdio". :-)
Jeżeli aplikację zapakowałeś do jara, to odpalasz przez:
java -jar nazwa.jar
gdzie nazwa jest twoim archiwum wynikowym wraz z ewentualną ścieżką. Standardowe strumienie działają, łącznie z System.err.

Co do nazw wątków, to każdy wątek dowolnego programu bytecode (w tym skompilowane przez JIT) jest wątkiem procesu swojego macierzystego javaw.exe. Jaką nazwę nadasz swoim wątkom takie będą widoczne w systemie. Jednak nazwy procesu nie zmienisz.
No chyba, że wykombinujesz jak to zrobić za pomocą opcji -D (system property) lub -javaagent.
Może też być kilka maszyn wirtualnych javy odpalonych jednocześnie - ale wtedy nie będzie między nimi żadnej komunikacji innej niż ta oferowana przez system wszystkim lokalnym aplikacjom. I to na poziomie kodu natywnego.

Jeszcze sobie coś przypomniałem. Jeżeli chcesz odpalać program konsolowy przez zwyczajne klikanie, to powinieneś zastosować taki ciąg uruchamiający "cmd.exe /c java.exe -jar ścieżka_do_jara".
Ewentualnie opcję /c można zamienić na /k jeżeli po zamknięciu programu (oraz być może maszyny wirtualnej javy) konsola ma pozostać otwarta.
Typowo dla typu rozszerzenia JAR instalator javy tworzy polecenie "open" (jest ono lokalizowane - w polskim Windows wynikiem będzie "Otwórz") z zawartością: "javaw.exe" -jar "%1" %*, który odpala program okienkowy w okienkowej wersji javy. Dostęp do konsoli można uzyskać przez kliknięcie prawym klawiszem na ikonie javy w trayu. Jednak jest to niemożliwe gdy tej ikony nie ma - głównie z powodu wyłączenia opcji miscellanous/Place java icon in system tray. Poza tym wiele osób wolałoby tradycyjny czarny ekran konsoli od jej białej (tzn. zależnej od schematu kolorów kompozycji ekranu) "Sunowsko Windowsowej" wersji.

Warto stworzyć drugie dla typu .jar niedomyślne polecenie "Otwórz w konsoli" z zawartością (dosłownie):
"cmd.exe /k "java.exe -jar "%1""
Odpali ono program, a konsolę z wynikami pozostawi. Warto dla konsoli ustawić duży bufor ekranu np. u mnie ustawiłem sobie 80/2048 gdy ekran konsoli DOS typowo ma 80/25 lub 80/50 wierszy i kolumn. Dzięki temu można przeglądać sobie rolką myszki nawet bardzo długie "wyplucia" na stdout.
Można też zrobić analogiczny myk dla typu .class, co pozwoli bardzo wygodnie odpalać poszczególne klasy - o ile cokolwiek wyrzucają na System.out/err lub pobierają z System.in.

To działa i to działa bardzo dobrze również z tego powodu, że java dla bieżącej konsoli zmienia domyślny dysk oraz katalog na taki jaki w swojej ścieżce zawiera uruchamiany właśnie plik .jar lub plik .class. Gdyby tej zmiany nie było trzeba byłoby tworzyć osobny plik .bat zawierający przed uruchomieniem java.exe również polecenia cd /d "%~p1", który wcześniej zmieniałby domyślny dysk i katalog na ten pobrany ze ścieżki do jara.

Oczywiście w systemie zmienna path musi zawierać ścieżkę do java.exe (typowo %java_home%\bin) oraz powinna być ustawiona zmienna java_home na katalog macierzysty JRE (lub JDK). Inaczej trzeba będzie wszędzie wywołanie java.exe poprzedzać ścieżką absolutną.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1