Książki

0

A więc zamówiłem tę co poleciłeś, czyli Java w 21 dni. Wydanie VII - Cadenhead. Mam nadzieję, że to dobry wybór, teraz zostało tylko poczekać, aż przyjedzie do mnie lektura, dzięki wielkie za pomoc!

0

Hej Wam. Tak się złożyło, że przypomniałem sobie o posiadaniu książki "Java Podstawy" Horstmann'a i Cornella, ale UWAGA - jest to wydanie VIII, więc zdaję sobie sprawę że do najświeższych nie należy. Chciałbym jednak pouczyć się Javy, a skoro mam coś takiego, to kusi aby skorzystać. Proszę Was jednak o jakąś opinię, czy jest jakiś sens?

1
Belka napisał(a):

Hej Wam. Tak się złożyło, że przypomniałem sobie o posiadaniu książki "Java Podstawy" Horstmann'a i Cornella, ale UWAGA - jest to wydanie VIII, więc zdaję sobie sprawę że do najświeższych nie należy. Chciałbym jednak pouczyć się Javy, a skoro mam coś takiego, to kusi aby skorzystać. Proszę Was jednak o jakąś opinię, czy jest jakiś sens?

Co to za pytanie?
Przeczytaj to, się dowiesz ile zrozumiesz, dzisiaj jakbyś nie pisał na forum, a czytał to już byś miał połowę książki za sobą.

0

Jestem właśnie w trakcie czytania, więc zbędne jest Twoje plucie jadem.

0
Belka napisał(a):

Hej Wam. Tak się złożyło, że przypomniałem sobie o posiadaniu książki "Java Podstawy" Horstmann'a i Cornella, ale UWAGA - jest to wydanie VIII, więc zdaję sobie sprawę że do najświeższych nie należy. Chciałbym jednak pouczyć się Javy, a skoro mam coś takiego, to kusi aby skorzystać. Proszę Was jednak o jakąś opinię, czy jest jakiś sens?

Sensowność książki to często rzecz subiektywna. Musiałaby być bardzo słaba albo stara żeby nie miało sensu.
Ale i tak są wyjątki. Ja np. czytałem kilka książek o J2EE (<= 1.4) całkiem niedawno ze względu na pracę (i też z tego względu że były tanie).

0

Pytanie z sąsiedniej beczki. Poleci ktoś pozycję do Scala? Ciężko coś sensownego znaleźć, a jak już jest to trochę stare wydanie @ https://helion.pl/ksiazki/scala-od-podszewki-joshua-suereth-d,scalao.htm#section6_shift
Chyba, że na rynku brak jakichkolwiek pozycji i zostaje tylko oficjalna dokumentacja?

0

Ja osobiście korzystam z JAVA Podstawy Wydanie VIII (Helion) Hortsmann i Cornell. Nie mam porównania do innych, ale tutaj jest wszystko przedstawione w czytelny sposób.

0

skonczylem wlasnie lekture i szukam nowej ksiazki, cos srednio zaawansowanego z javy: java in practice? czy moze cos z wielowatkowoscia?

edit// czytal ktos? https://www.amazon.com/Programming-Concurrency-JVM-Mastering-Synchronization/dp/193435676X/ref=la_B001JOS4R2_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1508956054&sr=1-4

0

Jest taka książka jak BDD w działaniu, sterowanie zachowaniem w rozwoju aplikacji, autorstwa Johna Fergusona Smarta i tera mam pytanie takie czy jest sens się w to bawić, bo słyszałem, że mało firm ma bdd, z ciekawości to bym ją przeczytał, ale żebym tym się jeszcze mógł gdzieś pochwalić, macie u siebie w pracy bdd?

0

Hej, ja tak jak kolega z postów wstawonych kilka miesięcy temu też postanowiłem nauczyć się programowania w Javie jako ze czytałem ze jest to jezyk nie az tak skomplikowany i bardzo popularny, znalazłem w sumie 3 ksiązki które mi się w miare spodobały i byłbym wdzięczny za opinie na ich temat,
Pierwsza to opisywana powyżej "Java w 21 dni, wydanie VII" Rogers Cadenhead
Druga to Java. Podstawy (wydanie X) Cay S. Horstmann
A trzecią i tak jak patrze po księgarniach to najtrudniej dostępna Java. Przewodnik dla początkujących. Wydanie VI Herbert Schildt
Druga ksiązka podobno jest najbardziej tresciwa ale dośc trudna dla kogoś kto niegdy nie miał styczności z programowaniem, myślałem głownie nad tym przewodnikiem dla początkujących ale ta Java w 21 dni też brzmi dość sympatycznie. Czytał ktoś moze te obie i moze stwierdzić która jest bardziej przystępna dla zupełnego początkującego

0

Po co uczyć się javy jeśli nie ma sie 3 letniego doświadczenia komercyjnego w javie? Lepiej naucz się języka w którym będziesz mogł znaleźć pracę i się rozwijać.

0

Google: best books to learn Java

Chociaż dla niektórych i to może okazać się za trudne :)

@Shalom może przypiąć jeśli chce

0

@lol3: Możesz rozwinąć swoją myśl?

0

Tym tokiem myślenia to nie dostaniesz pracy w programowaniu w javie bo nie masz 3 letniego doswiadczenia komercyjnego, a nie zdobędziesz doswiadczenia bo nawet nie zaczełeś uczyć sie javy,
co do google to myślałem nad tym ale wolałbym zacząć od ksiązki która objasnie wszystkie podstawy i pojęcia w sposób usystematyzowany, w necie wiadomo jest masa materiału ale pewnie bedzie nieco przytłaczał jak sie nie ma za bardzo pojęcia o tym dlatego wolałem zacząc od ksiazki a potem stopniowo ogarniać tutoriale w internecie.
A więc wracając do pytanie ktoś coś ogarniał odnośnie tych książek o których pisałem wczesniej?

0

Java. Przewodnik dla początkujących - mam i mogę polecić z czystym sumieniem. Co prawda Javę znałem w jakimś tam stopniu ale nie używając dawno musiałem odświeżyć wiedzę i tak książka bardzo mi to ułatwiła.
Hint: nie spędzaj zbyt dużo nad samą treścią tylko popisz trochę kodu samemu. Na przykładach nawet. I jak już mam polecać to tą grubszą wersję w twardej oprawie. Obejmuje materiał z tej cieńszej (w miękkiej) + dużo więcej. Ja niestety kupiłem tą w miękkiej i tylko tego żałuję.

0

Tak jak gdzieś już wyżej pisałem, z czystym sumieniem polecam: JAVA Podstawy Wydanie VIII (Helion) Hortsmann i Cornell. W sposób przystępny, jak dla mnie (ogarniam css, php i unixa). I nie pracuje " w branży".

0

@Hispano-Suiza, rozumiem że mając na myśli twardą okładke mówisz o "Java. Kompendium programisty. Wydanie IX"?, hmm planuje pomyśleć do jutra wieczora i zamówić coś coby w weekend móc się już powoli w to bawić, dzięki za hint! też tak czytałem że w ten sposób można najszybciej wiedze przyswoich, jak już ogarne co jak i z czym to spróboje coś prostego popisać i powoli zwiększać sobie poziom trudnosci

@RoughBoy tylko tak jak mowisz, miałeś jakieś wcześniejsze doświadczenie mimo że nie pracujesz w branży, a o tej książce własnie słyszałem że jest bardziej dla ludzi co coś już z programowania lizneli niż dla totalnych zielonych w temacie

W kazdym razie dzięki za opinie:)

0

Tak, o tą mi chodzi. Zawiera to samo co "cieńsza" + dodatkowo dużo więcej treści. 560 stron vs 1130. Proponuję żebyś sobie podszedł do Empik/Matrasi przejrzał. W dużym Empiku w większym mieście była na półce. Stąd wiem, że teraz żałuję zakupu tej mniejszej ;-)

0

Java podstawy powinna sie nazywac "Java dla doswiadczonych programistow c++ " . Materiał napisany nieprzystępnie i słabo objaśniony ( czytalem polską wersje ) mimo swojej obszerności. Jak dotąd najlepsza książka jaką czytałem dla początkujących to java programowanie praktyczne od podstaw, Barteczko.Ksiązka m.lisa " java cośtam kurs" też była bdb ale poruszała mniej zagadnień.z serii rusz głową tez czytalem i raczej bym nie polecał.Teraz chyba wezmę sie za ta krotsza ksiazke h shildta, java efektywne programowanie blocha a następnie anglojęzyczne do certyfikatow i z serii deitela " java how to program i java for programmers " Oczywiscie jak nie potrafilem programowac tak dalej nie potrafie, mam nadzieje ze java nie zdązy umrzec zanim sie jej naucze.
ps.co sądzicie o thinking in java?

0

Może ktoś polecić jakąś książkę związaną z wzorcami głównie używanymi w Java oraz Android?
Mogę czytać i szukać w internecie, ale po całym dniu w pracy wolałbym nie męczyć już oczu i poczytać normalną książkę.

0

Czy warto przeczytac Patterns of Enterprise Application Architecture ?
Ksiazka troche stara, ale z drugiej strony tematy niekoniecznie nieaktualne.

0
  1. wydanie "Effective Java" jako ebook chyba dzisiaj się pokazało.
    http://www.informit.com/store/effective-java-9780134685991
0

Będę programować w JSF 2.1 + Trinidad. Możecie polecić książki, które pozwolą zgłębić ten temat?

0

Witam. Które książki do nauki Javy będą najbardziej odpowiednie dla kompletnie początkującego? - z tych w miarę aktualnych.

0

Cześć
Bije się z myślami którą książkę do Javy wybrać. Mam 3 na których się skupiam:
Java w 21 dni - podoba mi się bo wszystko jest poukładane co i jak.
Java.Podstawy.Wydanie X - bardzo dobre opinie.
Thinking in Java - bardzo dobre opinie ale wiele osób mówi że słabe dla początkujących.

Co polecacie? :)

3

@Iothin: cokolwiek. Najgorzej to siedzieć i rozmyślać o tym z czego zacząć się uczyć. Z każdej się czegoś nauczysz. Ja bym wziął tę drugą ale najważniejsze to po prostu zacząć.

0
Iothin napisał(a):

Cześć
Bije się z myślami którą książkę do Javy wybrać. Mam 3 na których się skupiam:
Java w 21 dni - podoba mi się bo wszystko jest poukładane co i jak.
Java.Podstawy.Wydanie X - bardzo dobre opinie.
Thinking in Java - bardzo dobre opinie ale wiele osób mówi że słabe dla początkujących.

Co polecacie? :)

Trochę po czasie odpowiadam, ale jednak. Na pewno nie bierz pod uwagę Thinking in Java bo odnoszę wrażenie, że jest ona dla osób znających już w miarę dobrze Javę tylko do klepania się po plecach jacy to oni mądrzy, jako osoba zaczynająca naukę javy tylko się zniechęcisz. Z tych dwóch pozostałych to polecam obie, ale mi lepiej się czyta Java w 21 dni, po części dlatego że w książce Horstmanna nie ma ćwiczeń, takich na zasadzie Zad. 1 Napisz program robiący to i to. Java w 21 dni jest ok tak na rozpoczęcie, tylko zagadnienia nie są jakoś szczegółowo opisane. Podsumowując wydaje mi się że najlepiej zrobić tak jak ja, czyli kupić obie, czytać Java w 21 dni i później douczyć się z Java. Podstawy.

0

Ostatnio u znajomego wpadł mi w ręce tytuł : https://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-x-cay-s-horstmann,javp10.htm#format/b // polecam

0

Polecacie jakieś książki do Scali? Mam "Programowanie funkcyjne krok po kroku", ale tam jezyk to 5% informacji.

0

Ostatnio nabyłem Java w 21 Dni, serdecznie polecam każdemu kto miał minimum kontaktu z jakimkolwiek programowaniem obiektowym, albo generalnie z programowaniem. Wprowadza świetnie w ten świat. Wcześniej liznąłem kilka innych języków dla poznania działań algorytmów i zasad ogólnych w programowaniu czy, aby zapoznać się z zagranicznym słownictwem, więc czasami książka przynudza jeżeli wie się już cośkolwiek.

Natomiast dla kompletnych newbies? IDEOLO

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1