Instalacja sterowników do bazy mysql

0

Witam zaczynam swoja przygade z połaczeiem do bazy w java i ma trywialny problem. Nie pootrafie zaistalować sterownika do bazy mysql cos robie nie tak ponieważ

try {

     Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance();
 } catch (Exception e) {System.out.println(e);}

rzuca wyjatkiem
java.lang.ClassNotFoundException: com.mysql.jdbc.Driver

Prosze o pomoc nie znalazlem artykułu na temat instalacji sterwonika na tym forum

aha pobrałem mysql-connector-java-5.1.10

0
tkar napisał(a)

aha pobrałem mysql-connector-java-5.1.10
to go dodaj do classpath może...

0

pobrana biblioteka sklada sie z

src
mysql-connector-java-5.1.10-bin.jar
i kilku inny plików gdize to musze przekopiowac
pracuje w eclipse

0

Ok juz sobie z tym poradziłem - sprawa jest banalna. Jeżeli pracujemy w eclipse do instalację sterownika można wyklikać:
Project->Properties->Zakładka Libraries->Add external Jar

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1