Obliczenie obwodu

0

Witam,

Mam oto taki kod:

          insertButton.addActionListener(new ActionListener()
             {
                public void actionPerformed(ActionEvent event)
                {                   
                    int a = Integer.parseInt(textField.getText());
                    int b = Integer.parseInt(textField1.getText());

                    int wynik = a * b;
                    textArea.append("Pole= " + wynik  + "\n");
                    textArea.append("Obwód = " +  2*a + 2*b + "\n");
                }
             });

Chodzi mi oto że wynik z pola jest dobry lecz obwodu już nie..

Przypomnę że pole prostokąta jest ab a obwód 2a2b

Pozdrawiam

0
biker napisał(a)

Witam,

Mam oto taki kod:


insertButton.addActionListener(new ActionListener()
{
public void actionPerformed(ActionEvent event)
{                   
int a = Integer.parseInt(textField.getText());
int b = Integer.parseInt(textField1.getText());
                int wynik = a * b;
                textArea.append("Pole= " + wynik  + "\n");
                textArea.append("Obwód = " +  2*a + 2*b + "\n");
            }
         });

> 
> Chodzi mi oto że wynik z pola jest dobry lecz obwodu już nie..
> 
> Przypomnę że pole prostokąta jest a*b a obwód 2a*2b
> 
> Pozdrawiam

Jaki jest wynik? Weź [b]([/b]2*a + 2*b[b])[/b] w nawias.
0

Kurde, zapomniałem usunąć cytat, do tego źle sformatowałem :-P

Jaki jest wynik? Weź (2a + 2b) w nawias.

0

W ten sposób sklejasz dwa stringi
textArea.append("Obwód = " + 2*a + 2*b + "\n");

W ten sposób obliczasz i wyświetlasz string
textArea.append("Obwód = " + (2*a + 2*b) + "\n");

W matmie nie powinieneś używać int, bo Ci po przecinku wartości poucina. Użyj double i mnóż przez "2.0", bo jak będziesz mnożył przez "2" to nastąpi automatyczna konwersja do int.

0

dzieki teraz dziala.. a panowie mozecie mi powiedziec jak mam zrobic aby:

plik typu txt dodac do programu.. chodzi mi do JTextField...

JMenuItem openItem = new JMenuItem("Otwórz"); 
      openItem.addActionListener(new ActionListener() 
         { 
            public void actionPerformed(ActionEvent event) 
            { 
                JFileChooser fileopen = new JFileChooser(); 
                FileFilter filter = new FileNameExtensionFilter("txt files", "txt"); 
                fileopen.addChoosableFileFilter(filter); 

                int ret = fileopen.showDialog(null, "Open file"); 

                if (ret == JFileChooser.APPROVE_OPTION) 
                { 
                  File file = fileopen.getSelectedFile(); 
                } 
            } 
         } 
      ); 
      fileMenu.add(openItem);  

pewnie napiszecie zebym poszukał ale naprawde szukalem i sa wyniki ale dla obrazkow typu jpg a ja chce dokumentu txt

0

ja potrzebuje plik ktory uzykownik wybierze a nie ktory podam w ścieżce

0

Z myśleniem też coś nie bardzo ci idzie.
Zamień w

FileInputStream fstream = new FileInputStream("textfile.txt");

"textfile.txt" na fileopen.getSelectedFile().getAbsolutePath()

0

hmm tylko ja potrzebuje do biblioteki swing

0
   if (ret == JFileChooser.APPROVE_OPTION) 
                {
                    try
                    {
                       FileInputStream fstream = new FileInputStream(fileopen.getSelectedFile().getAbsolutePath());
                       DataInputStream in = new DataInputStream(fstream);
                       BufferedReader br = new BufferedReader(new InputStreamReader(in));
                       String strLine;

                        while ((strLine = br.readLine()) != null)   
                        {

                          System.out.println (strLine);
                        }

                        in.close();
                        }catch (Exception e)
                        {
                     //     System.err.println("Error: " + e.getMessage());
                        }   
                        fileopen.getSelectedFile().getAbsolutePath();                 
                 } 

taki mam kod ale tylko dodaje dokument do konsoli a ja chce do programu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0