pobieranie daty z formularza i zapis w postgresql

0

Witam,

chciałbym pobierać datę wpisaną przez użytkownika za pomocą formularza osadzonego w JSP i zapisać ją do postgresql.
Chciałbym aby format daty był yyyydd
Nie bardzo wiem, jakiego formatu użyć żeby to uzyskać, więc zrobiłem zwykłe pole String, ale przy zapisie do bazy mam komunikat:
org.postgresql.util.PSQLException: ERROR: column "dataur" is of type date but expression is of type character varying
W postgresie kolumna ma format date.
Wkleje kod klasy:

package transport;

import java.util.Date;
import java.util.List;

import javax.persistence.Basic;
import javax.persistence.Column;
import javax.persistence.Entity;
import javax.persistence.GeneratedValue;
import javax.persistence.GenerationType;
import javax.persistence.Id;
import javax.persistence.Table;

import org.hibernate.Criteria;
import org.hibernate.Query;
import org.hibernate.Session;
import org.hibernate.SessionFactory;
import org.hibernate.Transaction;
import org.hibernate.cfg.AnnotationConfiguration;

@Entity
@Table(name = "kierowca")
public class Kierowca {

	@Id
	@GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY)
	int idKier;
	@Basic(optional = false)
	@Column(name = "imie", unique = false, nullable = true)
	String imie;
	@Basic(optional = false)
	@Column(name = "nazwisko", unique = false, nullable = true)
	String nazwisko;
	@Basic(optional = false)
	@Column(name = "dataur", unique = false, nullable = true)
	String dataUr;
	@Basic(optional = false)
	@Column(name = "stawka", unique = false, nullable = true)
	int stawka;
	@Basic(optional = false)
	@Column(name = "uprawnienia", unique = false, nullable = true)
	String uprawnienia;
	@Basic(optional = false)
	@Column(name = "stzatrudnienia", unique = false, nullable = true)
	int stZatrudnienia;
	
	public Kierowca(String imie, String nazwisko, String dataUr, int stawka,
			String uprawnienia, int stZatrudnienia) {
		super();
		this.imie = imie;
		this.nazwisko = nazwisko;
		this.dataUr = dataUr;
		this.stawka = stawka;
		this.uprawnienia = uprawnienia;
		this.stZatrudnienia = stZatrudnienia;
	}
	
	public static void addKierowca (String imie, String nazwisko, String dataur, int stawka, String uprawnienia, int stanz){
		SessionFactory factory = new AnnotationConfiguration().configure().buildSessionFactory();
		Session session1 = factory.openSession();
		session1.beginTransaction();

		Kierowca kierowca = new Kierowca(imie,nazwisko,dataur, stawka, uprawnienia, stanz);
		session1.save(kierowca);
		session1.getTransaction().commit();
		session1.close();
	}
}

i kod strony obsługującej formularz:

<%@ include file="header.jsp"%>
<%@ include file="if_session.jsp"%>
<% 

String imie = request.getParameter("imie");
String nazwisko = request.getParameter("nazwisko");
String dataur = request.getParameter("dataur");
int stawka = Integer.parseInt(request.getParameter("stawka"));
String uprawnienia = request.getParameter("uprawnienia");
int stanz = Integer.parseInt(request.getParameter("status"));
Kierowca.addKierowca(imie,nazwisko,dataur,stawka,uprawnienia,stanz);
response.sendRedirect("displayKierowca.jsp");
%>
<%@ include file="footer.jsp"%>

chodzi mi konkretnie o pobierany parametr dataur.
Co mam zrobić, żeby uzyskać oczekiwany efekt?

0

org.postgresql.util.PSQLException: ERROR: column "dataur" is of type date but expression is of type character varying

dataur musi mieć format Date a nie String. Musisz dokonać konwersji ze String na java.sql.Date i wtedy zapisać. polecam użyć klasy GregorianCalendar.

0
random_char_sequence napisał(a)

org.postgresql.util.PSQLException: ERROR: column "dataur" is of type date but expression is of type character varying

dataur musi mieć format Date a nie String. Musisz dokonać konwersji ze String na java.sql.Date i wtedy zapisać. polecam użyć klasy GregorianCalendar.

nie do końca rozumiem jak mam jej użyć.. Może ktoś pomoże? rozumiem, że dataUr w klasie zamiast String zmienić na GregorianCalendar, ale co dalej?

0

Dla mnie jesteś po prostu fenomenem !!!! Nie znasz typów danych a piszesz z użyciem Hibernate :-D :-D :-D

Rozwiązanie Twojego problemu jest proste. Przeczytaj jakąś książkę, która w tytule ma "Java podstawy"

0
random_char_sequence napisał(a)

Dla mnie jesteś po prostu fenomenem !!!! Nie znasz typów danych a piszesz z użyciem Hibernate :-D :-D :-D

Rozwiązanie Twojego problemu jest proste. Przeczytaj jakąś książkę, która w tytule ma "Java podstawy"

już znalazłem rozwiązanie :-) a Hibernate nawet bez znajomości typów danych dotyczących daty da się mniej więcej zrozumieć :-) może i jestem fenomenem ;]

0

istnieje może jakiś gotowy skrypt dla strony JSP, który potrafi stworzyć coś takiego:

http://img38.imageshack.us/img38/5488/datax.jpg

?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1