Zmniejszenie daty

0

Jak zmniejszyć datę o 14 dni?

SimpleDateFormat formatdaty = new SimpleDateFormat("yyyy-MM-dd");
Calendar calendar = Calendar.getInstance();
String data_systemowa = formatdaty.format(calendar.getTime());

i te datę chciałbym zmniejszyc o 14 dni. czy jest to możliwe?

0

Na przykład używając metody add:

Calendar calendar = Calendar.getInstance();
System.out.println(calendar.getTime());
calendar.add(Calendar.DAY_OF_MONTH, -14);
System.out.println(calendar.getTime());

Wynik:

Sun Aug 09 2009
Sun Jul 26 2009
0

Super dzięki ;)

0

Uprościsz sobie życie, jak będziesz daty przechowywał w zmiennych typu Calendar, GregorianCalendar lub Date a nie String. Na String możesz ewentualnie konwertować prrzed zapisem do pliku tekstowego lub na na ekran.
@mykhaylo, tak ściśle rzecz biorąc, to trzeba by Twój kod uzupełnić o konwersje String=>Calendar i z powrotem.

0
bogdans_niezalogowany napisał(a)

@mykhaylo, tak ściśle rzecz biorąc, to trzeba by Twój kod uzupełnić o konwersje String=>Calendar i z powrotem.

Obie konwersje nie wpływają w żaden sposób na podane rozwiązanie. Zakładam że mamy obiekt Calendar i nim operujemy. Skąd go wzięliśmy i co z nim zrobimy nie ma znaczenia. :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1