SQL i co dalej ( jaki J2EE ) ???

0

Programuję w Builderze C++ aplikacje bazodanowe, na SQLFirebird(1.5).

Znam Jave J2SE, i chciałbym pójść krok dalej, czyli w stronę J2EE. W tych aplikacjach chcciałbym korzystać ze zwykłego SQL, co polecacie ?
Na obecnym etapie nie znam różnic pomiędzy Hibarnate czy Spring itd.
I z czego czerpać materiały do takiej nauki, tworzenia prostych aplikacji J2EE.

0

3 temat o podobnej tematyce w dziale Javie w ostatnim czasie. Spójrz jeden temat w dół.

0

Jeżeli ma być zwykły SQL, to użyj JDBC:

http://java.sun.com/docs/books/tutorial/jdbc/basics/index.html

Java EE (rozdział 5. jest o bazach):

http://java.sun.com/javaee/5/docs/tutorial/doc/

0

Ale czy w ogóle takie połączenia sie stosuje w J2EE czyli JDBC, czy to wymierająca dziedzina.

Pobierając SDK Javy, razem z serwerem jest tam opcja zarządzania bazą danych, do czego to sie odnosi, do jakiego silnika bazy danych i jak to wykorzystać?

0

Raczej warto wiedzieć co siedzi pod spodem J2EE ;p

0

JDBC to warstwa niskopoziomowa przypominająca standardowe rozwiązania np. z C/C++.
W wyniku zapytania otrzymujesz kursor, który daje ci kolejne wiersze wyniku.

Cała reszta używa wewnętrznie JDBC.

JPA to standard (ale nie implementacja) dostępu do bazy w Javie EE.
Implementuje go kilku providerów, np. Hibernate i Toplink. Providerzy mają często jednak wiele niekompatybilnych z sobą dodatków.
W Hibernacie można nawet pisać za pomocą Hibernate API, nie JPA. Posiada ono bardzo fajne obiekty Criteria, które umożliwiają dynamiczne budowanie zapytać bez obawy o SQL injection.

Standardowo w SDK jest baza danych Java DB, która służy tylko celom testowym. Bez problemu można połączyć Javę z dowolną bazą. Wystarczy mieć odpowiedni sterownik JDBC.

0
Andrew007junior napisał(a)

Programuję w Builderze C++ aplikacje bazodanowe, na SQLFirebird(1.5).

Znam Jave J2SE, i chciałbym pójść krok dalej, czyli w stronę J2EE. W tych aplikacjach chcciałbym korzystać ze zwykłego SQL, co polecacie ?

Chcesz pisać w SQLu, czyli zakładam, że znasz go już mniej więcej, dlatego ja to bym ci zasugerował mimo wszystko zapoznanie się z takimi technologiami jak Hibernate (i innymi z dziedziny ORM). Zobaczysz, że faktycznie przyjemniej pisze się oprogramowanie korzystając z takich "ułatwiaczy". Jeżeli będziesz chciał pisać możliwie najbardziej optymalny kod zapytań wtedy zawsze możesz skorzystać z SQL'a. Ale dla własnej wygody warto takie technologie ( przynajmniej z grubsza ) znać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1