Klasa

0

Mam taki kod:

public class program3 {
	
	public static void main(String[] args) {
		Dane dane=new Dane("Dora"); 
		dane.wyswietlImie(); 
     }
}

class Dane { 

	String imie;  
	public Dane(String imie1){  
		imie = imie1; 
}  

public void wyswietlImie()
	{
	System.out.print(imie);
	} 
}

Przy kompilacji otrzymuje błąd, a dokładnie:
Exception in thread "main"

Co jest źle?

0

Nic, wszystko jest dobrze. Jakiej Javy używasz (Sun)? Uruchom konsolę, przejdx do katalogu z plikiem program3.java i wpisz javac program3.java, napisz co się pokazało.

0

uruchomiłem kod przez konsole i nic, pomyślało przez chwile i nie dało wyniku
przy innych prostszych kodach które napisałem w eclipse było wszystko ok jak kompilowałem przez ten program
tak, sun

0

Ok. instrukcja obsługi:

$ javac program3.java

$ java program3
Dora

javac kompiluje, java uruchamia. Błędów nie ma.

Jak mniemam koniecznie chcesz uzyskać poradę, bo poprzedni temat wywaliłem za robienie bajzlu. Obecnie kod jest dobry, a w poprzednim zamiast main(String[] args) było main().

Zajrzyj tu:
http://4programmers.net/java/podstawy_javy

Proszę o zmianę tematu, bo inaczej znowu coś zniknie.

0

nie działa, błędy takie jak w eclipse
java.lang.NoClassDefFoundError: program2
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: program2
at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(Unknown Source)
Exception in thread "main"

Jak to rozwiązać?
Edit: nie wiem czemu ale zadziałało ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1