[midlet] [eclipse-me] problem z instalacją na telefonie

0

Witam wszystkich forumowiczów, próbowałem szukać w wielu miejscach odpowiedzi na mój problem ale nie udało mi się do tej pory znaleźć odpowiedzi.

Sprawa wygląda tak, stworzyłem sobie midleta w eclipse (z dodatkiem eclipse me) Gdy odpalam go z eclipsa śmiga pięknie, jednak gdy próbuje go odpalić poza eclipsem przez emulator (poprzez plik jad) wyskakuje mi "The manifest or the application descriptor MUST contain the attribute: MIDlet-1" (o ile wiem MIDlet-1 stosuje się przy paczkach midletów, ale mogę się mylić) Ale to nie jest mój główny problem. Problemem jest to, że podczas instalacji na komórce wyskakuje mi błąd instalacji (gdy ściągam z serwera poprzez plik jad) Moi kumple próbowali wgrywać po kablu i też im nie działało (po prostu się nie uruchamiało).

Moja pierwsza dedukcja wskazała na to, że mogę mieć ustawiony MIDP 2.1 więc próbowałem to zmienić na MIDP 1.0, ale jedyne opcje dotyczące tego znalazłem w eclipsie z w opcjach konfiguracji pliku jad, zmieniłem to tam ale chyba to nie wystarczyło bo program nadal nie działa.

Proszę o pomoc.

0

Nie używaj pliku jad, tylko jar. Jad jest tylko dodatkowym opisem programu potrzebnym w niektórych telefonach, najważniejszy jest plik jar. Ja pisałem w NetBeans kilka programów i wiem, że jeśli w telefonie przypadkowo uruchomię jad zamiast jar, to tylko błąd się pojawi.

0

wiem, ale bez jad nie ściągniesz jara na telefon z serwera [diabel] (mam SZAJSunga i zablokowane ściąganie javy po kablu) Pyzatym podejrzewam że eclipse bierze opcje midletu z pliku jad, nie ma w programie żadnych opcji dotyczących jar, mogę tylko modyfikować zawartość jad.

0

Witam.

Sprawdź w Eclipsie w edytorze JAD. Czy w zakładce "midlets" masz wybrana klasę twojego midletu.
Powinno byc coś takiego: Name: MyMidlet, Icon: nie istotne, class: pl.twoja.sciezka.do.klasy.MyMidlet

To powinno pomóc.

0

ożesz [wstyd] nie zauważyłem, że tam są zakładki O_o Emulator już działa, ale czy będzie działało na telefonie to muszę sprawdzić dopiero (cholera zużyłem całą kasę na ściąganie tego badziewia:P ). W ogóle się zastanawiam czy mi to pomorze z telefonem bo to było w nieobowiązkowych ustawieniach :-/ hmmm

0

Powinno pomóc, bo projekt jest midlet suite prawdopodobnie, czyli w nim możesz mieć kilka midletów.
W tej zakładce wskazujesz te, które mają być widoczne na komórce do uruchomienia.

Potraktuj to trochę jak Main-Class w META-INF w pliku jar, czyli klasę z której ten jar ma isę uruchamiać.
tutaj masz klasę midletu, którego ma startować.

Pozdro.

0
Black007 napisał(a)

projekt jest midlet suite prawdopodobnie

Tak rzeczywiście, nie zwróciłem na to uwagi bo to była jedyna opcja jaką miałem przy tworzeniu nowego projektu [wstyd] Dzięki wielkie za odpowiedź.

0
Black007 napisał(a)

Name: MyMidlet, Icon: nie istotne, class: pl.twoja.sciezka.do.klasy.MyMidlet

czyli jeśli ścieżka do pliku class to /home/ja/workspace/me/bin/PierwszyMIDlet.class to w tym polu "class" muszę podać pl.home.ja.workspace.me.bin.PierwszyMIDlet ??

0
sazian napisał(a)
Black007 napisał(a)

Name: MyMidlet, Icon: nie istotne, class: pl.twoja.sciezka.do.klasy.MyMidlet

czyli jeśli ścieżka do pliku class to /home/ja/workspace/me/bin/PierwszyMIDlet.class to w tym polu "class" muszę podać pl.home.ja.workspace.me.bin.PierwszyMIDlet ??

Chodziło mi o pełna nazwę kwalifikowaną, czyli nazwę zaweierająca paczkę, jeśli kalas jest w paczce

pl.home.ja.worskpace.me.bin to tak.

Natomiast jeśli masz tylko taka ścieżkę fizyczna na dysku, a klasa jest w paczce:

pl.home.ja to piszesz tylko pl.home.ja.MojaKlasa.
W razie czego jest tam też browse - i możesz wybrać z listy swój midlet.

0

Witam. Przepraszam, że odkopuję temat ale mam podobny problem.

Otóż w moim przypadku, w żaden sposób nie mogę dodać czegkolwiek do ścieżki midletu. Kiedy wybieram opcję browse, widzę okno, w którym powinienem widzieć dostępne midlety. Niestety tak nie jest. Szukajka nie widzi niczego podobnego do "*" czyli wszystkiego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0