czy da się łączyć javę z flasem?

0

Chciałbym zrobic pewną grę na przeglądarkę no i zastanawiam się czy można łączyć javę z flashem? chodzi o to, żeby każdy z graczy miał w przeglądarce plansze zrobioną we flashu (z action scriptem) lub shockwave, sterował w niej swoją postacią i walczył na tej planszy z innymi graczami. Na serwerze chciałbym jednak program w javie lub w phytonie,, który na bieżąco komunikowałby się z planszami graczy , oceniał i wyliczał wszystkie potrzebne rzeczy i na bieżąco przesyłał między planszami informacje o zachowaniu innych graczy... czyli cała grafika i animacja byłaby we flashu ale komunikacja i cała reszta w javie/phytonie może w Perlu.
Da się robić takie rzeczy?

Wiem, że jest coś takiego jak Flex, ale nie ma on wielu rzeczy, które są we flashu, no i przede wszystkim nie wiem czy można go zastosować do tego celu.

0

Mysle ze Flex sie do tego znakomicie nadaje, bo Ty i tak chcesz tylk wartswe prezentacji zrobic w czyms innym niz Java. Latwo mozna polaczyc Java (server) i Flex (widok).

0

W Javie masz Web Services. We flashu pewnie też.

Czy nie myślałeś jednak o zrobieniu interfejsu w Javie FX? Przed kilkoma dniami wyszła nowa wersja 1.2. Po stronie klienta musi być tylko zainstalowana "normalna" Java.

0

Flex, lub zamiast flasha JavaFX.

0

Dziękuję Wam za odpowiedzi:)

trelemele napisał(a)

Mysle ze Flex sie do tego znakomicie nadaje, bo Ty i tak chcesz tylk wartswe prezentacji zrobic w czyms innym niz Java. Latwo mozna polaczyc Java (server) i Flex (widok).

fajnie.. we Flex da się zrobić wszystko to co we Flash, prawda? Czy takie połączenie szybko działą?
no i czy można też Flexa łączyć z Pythonem?

__krzysiek85 napisał(a)

W Javie masz Web Services. We flashu pewnie też.

Jest Flash media server, niestety cena tego mnie powstrzymuje.

__krzysiek85 napisał(a)

Czy nie myślałeś jednak o zrobieniu interfejsu w Javie FX? Przed kilkoma dniami wyszła nowa wersja 1.2.

Myślałem i wczoraj wyszukałem w sieci parę apletów napisanych w tej nowej javieFX... koszmarnie wolno chodziło w porównaniu z analogicznymi wstawkami we flashu. Prosta aplikacja a chodziła tak, że do szału może doprowadzić.

0
Tompey napisał(a)
__krzysiek85 napisał(a)

W Javie masz Web Services. We flashu pewnie też.

Jest Flash media server, niestety cena tego mnie powstrzymuje.

Postaw serwera z web serwisem w Javie, a klienta napisz we Flashu.

Sam kiedyś pisałem podobne połączenie Java + C# i działało (chociaż czasami serwisy bywają upierdliwe).

0
__krzysiek85 napisał(a)

Postaw serwera z web serwisem w Javie, a klienta napisz we Flashu.

A można to tak łączyć? W zwykłym Flash, a nie Flex?

0
Tompey napisał(a)
__krzysiek85 napisał(a)

Postaw serwera z web serwisem w Javie, a klienta napisz we Flashu.

A można to tak łączyć? W zwykłym Flash, a nie Flex?

Nigdy w życiu nie pisałem niczego we Flashu, ale Google mówi, że tak:
http://www.google.pl/search?q=flash+web+services
http://www.google.pl/search?q=flash+consume+web+services

0
__krzysiek85 napisał(a)

Nigdy w życiu nie pisałem niczego we Flashu, ale Google mówi, że tak:

Dziękuję Krzysiek,
Dzięki linkom, które podałeś znalazłem, trzeba klasy XMLSocket z Action Script... można połączyć i z javą i Phytonem i Perlem... pewnie z Rubym też.
No to teraz zastaje tylko nauczyć się mase rzeczy w javie, i flashu, które będą mi potrzebne, a później do dzieła:)
zapowiada się długa nauka, ale już wiem, czego mam się uczyć ... dobre i to [browar] :)

0

Witam wszystkich.
Jesli ktoś jest zainteresowany łączeniem java z technologiami opartymi na flash polecam mojego bloga:

<url>http://flextrick.blogspot.com/<url>

Przedstawiam tam przykłady łączenia java z flex oraz air

Drugi z blogów
<url>http://mariuszkumor.blogspot.com/<url>
dopiero się rozwija ale też będzie info na temat java.</url></url></url></url>

0

Pocwicz angielski znim zaczniesz pisac w tym jezyku.

0
Mariusz Kumor napisał(a)

Witam wszystkich.
Jesli ktoś jest zainteresowany łączeniem java z technologiami opartymi na flash polecam mojego bloga:

http://flextrick.blogspot.com/

Przedstawiam tam przykłady łączenia java z flex oraz air

Drugi z blogów
http://mariuszkumor.blogspot.com/
dopiero się rozwija ale też będzie info na temat java.</url></url></url></url>

0

Pisałem na pracę dyplomową aplikacje Flex+Java. Ogólnie do javy jest kilka frameworków do obsługi komunikacji poszukaj na stronie adobe. Ewentualnie komunikacje możesz zaprojektować w oparciu o protokuł http i np json lub xml.

Ja użylem Flex 3.1 i serwera Red 5 0.8 final i jestem scześliwy, bo praktycznie rozwiązało to całą komunikacje client - server.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1