Konfigurowanie ODBC

0

Witam,

mam problem z konfigurowanie sterowników ODBC do bazy access.
Mam w JAVie taki kod:

Class.forName("sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver");
conn=DriverManager.getConnection("jdbc:odbc:sklep","",""); 

a sterownikowi. Pomimo to , że dodałem sterownik nie ma połączenia z bazą.

0

A zarejestrowałeś bazę danych? Panel sterowania => Narzędzia administracyjne => Źródła danych (ODBC)

0

Tak. Mam Tomcata i jak napiszę coś w JAVA to działa. Tylko nie ma połączenia z bazą danych.

0

A w nazwa źródła danych to mogę wpisać dowolną nazwę?

0
  1. Nazwa może byc dowolna, ale w ponizszym wierszu musisz użyć nazwę, którą wybrałeś.
conn=DriverManager.getConnection("jdbc:odbc:sklep","",""); 
  1. Zaszywanie nazwy bazy danych w programie jest złym pomysłem, zrób jakis plik konfiguracyjny (properties), w którym bedą parametry bazy danych (sterownik,nazwa, user, password,...).
  2. Co ma Tomcat wspólnego z poruszanym zagadnieniem?
0

Może nic nie wiem. Ale napisałem bo może coś potrzeba doinstalować do tego Tomcata?

0

Do takiego połączenia z bazą Tomcat jest niepotrzebny.

0

To może problem jest ze źle zainstalowanym sterownikiem? Mógłbyś mi napisać dokładnie jak krok po kroku go zainstalować?

0

Dla XP:
Panel sterowania
Narzędzia administracyjne
Żródła danych (ODBC)
Zakładka: Systemowe DSN
Dodaj
Driver do Microsoft Access
Nazwa źródła danych: sklep
Opis: nocny alkoholowy
Resztę musisz wykryć sam, nie mam Accessa.

0

No to problem się wyjaśnił. Ja w Żródła danych ODBC wpisywałem konfigurację nie w SYSTEMOWE DSN tylko w DSN UŻYTKOWNIKA.

Dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1