Tworzenie Tabeli z metadata SQL

0

Witam wszystkich, mam problem z utworzeniem tabeli opierając się o zwracane dane z metadata SQL, jednym słowem nie mogę dociec gdzie leży problem :(

void count() {
    	try {
    		Statement st = co.c.createStatement();
    		ResultSet rs = st.executeQuery("SELECT * FROM SAMOCHODY");//"+tabel.getSelectedItem()+"");
    		ResultSetMetaData mdata = rs.getMetaData();
    		int columns = mdata.getColumnCount();
    		int c = 0;
    		while(rs.next()){c++;}
    		System.out.println(c);
         	System.out.println(columns);
         	names = new String[columns-1];
         	
         	for(int i=2;i<=columns;i++)
         	{
         		int a = i-2;
         		names[a] = mdata.getColumnName(i);
         	
         		System.out.print(a+" ");
         		System.out.println(names[a]);
         	}
         	data = new Object[columns-1][c];
         	rs.beforeFirst();
         	int j = 0;
         	while(rs.next())
         	{
            	for(int i=2;i<=columns;i++)
            		{
            			int b = i-2;
            			data[b][j] = rs.getString(i);
            			System.out.print(j+","+b+" ");
            			System.out.print(data[b][j]+" ");
            		}
            j++;
         	}
    	}catch(SQLException sql){}
    	table = new JTable(data,names);
}

Wciąż wyrzuca błąd:
Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: 2 :-[

0

A co się pojawia na ekranie?

System.out.println(columns);
0

właśnie to jest najgorsze - gdyż wszystko na ekranie pojawia się prawidłowo :-[

2
14
0 Marka
1 Model
2 Rok_produkcji
3 Poj_silnika
4 Rodz_paliwa
5 Poj_zbiornika
6 Skrzynia_biegow
7 Wypadkowy
8 Przebieg
9 Ilosc_miejsc
10 Standard
11 Przeglad
12 Ubezpieczenie
0,0 BMW 0,1 528i 0,2 1998-01-01 0,3 2800 0,4 Benzyna 0,5 80 0,6 Manualna 0,7 NIE 0,8 233000 0,9 5 0,10 Sredni 0,11 2010-05-20 0,12 2009-06-27 1,0 Mercedes 1,1 C200 1,2 2000-01-01 1,3 1998 1,4 Benzyna 1,5 60 1,6 Manualna 1,7 NIE 1,8 10000 1,9 5 1,10 Wysoki 1,11 2010-10-03 1,12 2010-10-07

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1