problem z połączeniem się do DB

0

witam,
próbuje napisać aplikację w javie która ma się łączyć z bazą danych; jednak dostaje błąd "comunication lind error" lub coś w tym stylu, czy ktoś wie o co chodzi?

0

Sprawdź czy w ogóle istnieje możliwość połączenia się z DB. Czy URL jest prawidłowy, czy user/pass są dobre.

0

tak, jest taka możliwość; jednak aplikacja nie jest w stanie się połączyć :/

0

wklej kod

0
import java.sql.*;

public class Test {
    public static void main(String args[]) {
        String url = "jdbc:mysql://91.121.68.123:3306/db_klient2";
        Connection con=null;
        String rozkaz;
        rozkaz =
            "create table PRACOWNICY "
                + "(NAZWISKO varchar(32), "
                + "NUMER_PRAC int,"
                + "DATA_ZATRUDNIENIA date)";
        Statement stmt;
        
        try 
        {
            con = DriverManager.getConnection(url, "POL222s", "ASIo332A");
            stmt = con.createStatement();
            stmt.executeUpdate(rozkaz);
            stmt.close();
            con.close();
        } catch (SQLException ex) 
        {
            System.err.println("SQLException: " + ex.getMessage());
        }
    }
}

0

A masz sterownik JDBC to mysql?
Wywala SQLException: No suitable driver found for jdbc//91.121.68.123:3306/db_klient2

Ściągnij
http://dev.mysql.com/downloads/connector/j/5.1.html
i dodaj mysql-connector-java-5.1.7-bin.jar

Sterownik musisz na początku załadować:
Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver");

Btw. Podawanie ip/loginów/haseł nie jest zbyt mądre.

0

Btw. Podawanie ip/loginów/haseł nie jest zbyt mądre.

a jaką masz pewność że są poprawne? :-D :-D :-D [rotfl] [green] :d

0
ne0 napisał(a)

Btw. Podawanie ip/loginów/haseł nie jest zbyt mądre.

a jaką masz pewność że są poprawne? :-D :-D :-D [rotfl] [green] :d

Zastanawiałem się, czy jesteś kompletnym idiotą, czy też cwaniakiem. Na szczęście dla Ciebie okazało się to drugie. [browar]

0

spoko
co do pomysłu to niestety ale dalej jest brak połączenia :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1