Java jako serwer usług internetowych

0

Witam,

ostatnio napisałem serwer na socketach. Protokół TCP/IP daje rady w obsłudze klientów. Moje pytanie - czy za pomocą socketów można napisać aplikację obsługującą żądania z przeglądarki internetowej za pomocą protokołu http?

Pozdrawiam

0

A czemu nie? Protokół http to tylko tekst... (najpierw lecą nagłówki w formie "nazwa: wartość", a potem treść strony)

0

No tak, masz racje zdecydowanie :) tylko chodzi mi o obsługę tego. Wcześniej pisząc aplikacje w języku php, był adres w postaci

index.php?foo=bar

tutaj mam tylko połączenie postaci 127.0.0.1:8888
Generalnie chodzi mi o to, jakiej metody użyć do obsługi zdarzenia wywołanego przez przeglądarkę internetową (odebranie żądania i tak dalej)

Pozdrawiam

0

a nie możesz sobie podejrzeć? Adres jest w "nagłówkach" wysyłanych przez przeglądarkę...
Postaw sobie ServerSocket na porcie 80 i zobacz co przeglądarka wyśle...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1