[Swing] problem z układem pudełkowym

0

Witam, poniżej zamieściłem fragment mojego programu, mam problem z pogrubiona linijką gdy ją dodam to program kompiluje się, ale nie chcę się uruchomic wyrzuca mi wyjątek:

Exception in thread "main" java.awt.AWTError: Illegal request
at javax.swing.Box.setLayout(Box.java:250)
at test.<init>(test.java:14)
at main.main(test.java:31)

Process completed.

Kod programu:

import java.awt.;
import java.awt.event.
;
import java.lang.Math;
import java.io.;
import java.util.
;
import javax.swing.*;

public class test extends JFrame
{
public TextField wyswietlacz;
public test()
{
Box zero = Box.createHorizontalBox();
zero.setLayout (new GridLayout(1,1));
wyswietlacz = new TextField("0",35);
wyswietlacz.setEditable(false);
zero.add(wyswietlacz);
add("North", zero);
setSize(240,280);
setResizable(false);
setTitle("Kalkulator ");
setVisible(true);
}

}

class main{
public static void main(String arguments[])
{
new test();
}

}

0

Byłbym wdzieczny za pomoc. :-)

0

Fragment dokumentacji klasy Box

setLayout(LayoutManager l)
Throws an AWTError, since a Box can use only a BoxLayout.

0

Jestem raczej początkujący, mógłbym prosić o dokładniejsze wyjaśnienie?? Jak zastosowac to do tego kodu który napisałem??

bogdans napisał(a)

Fragment dokumentacji klasy Box

setLayout(LayoutManager l)
Throws an AWTError, since a Box can use only a BoxLayout.

0

Kod, który umieściłem działa bez pogrubionej linijki, ale przyciski nie są rozmieszczone tak jak potzreba i nie wiem jak to poprawić. [glowa]

0
  1. Box dopuszcza tylko BoxLayout.
  2. W kodzie, który zamieściłeś nie ma żadnego przycisku, zatem zwrot

przyciski nie są rozmieszczone tak jak potzreba
jest całkowicie niezrozumiały.

0

Wyraziłem się nie precyzyjnie, w tym fragmęcie kodu jest jedynie pole tekstowe, z którym mam ten sam problem co z z przyciskami w dalszej części programu mianowicie nie mogę ich rozmieścić. Jeśli poradzę sobie z układem tego pola to i z resztą już teżnie będzie problemu. :/

0
bogdans napisał(a)
  1. Box dopuszcza tylko BoxLayout.

Czyli, w którym miejscu muszę coś poprawić aby program działał?? Przepraszam, ale to na prawdę moje początki z javą. :/

0

Program nie działa, czy tylko nie udaje ci się rozmieścic elementów tak jak chcesz? Jeśli to drugie, to nie moge ci pomóc bo nie wiem jakie elementy i jak chcesz umieścić w oknie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1