Sprawdzenie stanu przycisku myszy

0

Witam,
Jak sprawdzić aktualny stan przycisku myszy (czy jest wciśnięty czy nie) - chodzi o lewy przycisk myszy ??

Problem polega na tym iż potrzebuję przykładowo wykonywać jakieś instrukcje dajmy na to System.out.print ("ddd");
dopóki będzie wciśnięty przycisk myszy - po jego zwolnieniu wypisywanie ma się zakończyć.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

0

Hej dodaj do obszaru nad którym chcesz przyciskać ten klawisz MouseListenera.
Jest tam metoda MousePressed () spróbuj tam to dodać.

0

Oczywiście to już próbowałem jednak metoda MousePressed działa tylko w momencie naciśnięcia klawisza i przykładowo wypisze jedno System.out.print natomiast chodziłoby mi o to żeby wypisywać lub wykonywać coś cały czas gdy jest wciśnięty klawisz a w momencie zwolnienia go aby zakończyć wypisywanie lub wykonywanie jakieś innej metody.

0

Dodaj do jakiegoś booleana, na MousePressed ustaw go na true, a na MouseReleased ustaw na false;

0

Rozumiem że chodzi o coś takiego:

private void graphPanelMousePressed(java.awt.event.MouseEvent evt) {                                        
    this.check_mouse_status=true;
}                                       

private void graphPanelMouseReleased(java.awt.event.MouseEvent evt) {                                         
    this.check_mouse_status=false;
}                                        

private void MouseActive () {
    if (check_mouse_status==true) {
        System.out.print ("dd");
    }
}

tylko nadal brakuje czegoś co by działało w jakiegoś rodzaju pętli (gdzieś przecież muszę wywoływać MouseActive)..

0

Ja bym próbował po naciśnięciu przycisku myszy uruchomić nowy wątek wypisujący "dd", po puszczeniu przycisku bym kończył wątek.

0
mareqq napisał(a)

tylko nadal brakuje czegoś co by działało w jakiegoś rodzaju pętli (gdzieś przecież muszę wywoływać MouseActive)..

Nie brakuje. Próbujesz po prostu mieszać zdarzeniowy model GUI z modelem konsolowym, gdzie wpychasz dane na ekran.
Gdybyś nie mieszał, to zawartość metody mouseActive, czyli test wleczenia myszy, byłby uruchamiany gdzieś w jakiejś metodzie pobierającej dane dla jakiejś kontrolki.

Poza tym mieszanie systemu okienkowego z println(), to nie najlepszy pomysł. Zwykle będzie działać, ale kulawo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1