JavaMail problem z wysyłaniem wiadomości

0

Witam wszystkich mam problem z wysyłaniem maila jak widać, niżej zamieściłem kod za pomocą którego próbuje wysłać wiadomość.

Kod nie działa zwracając mi wyjątek:

send failed, exception: javax.mail.MessagingException: Could not connect to SMTP host: poczta.interia.pl, port: 25;
nested exception is:
java.net.ConnectException: Connection timed out: connect

Poczytałem o tym troche na necie (żeby nie było że czekam na gotowe) ale po kilku godzinach poddaje się bo nie chce tarcić tygodnia na glupie wysyłanie maila... Z tego co wyczytałem sugerują sprawdzić czy port 25 nie jest zajęty przez inne urządzenie, nie znam się na tych portach wiec proszę o pomoc

Nie wiem też co ustawić w tej linii kodu a z tego co się orientuje jest ona kluczowa.

props.put("mail.smtp.host", "poczta.interia.pl");
Properties props = System.getProperties();
props.put("mail.smtp.host", "poczta.interia.pl");

Session session = Session.getInstance(props, null);		 
Provider[] providers = session.getProviders();
	    
	try {
		session.setProvider(providers[0]);
	     } 
       catch (NoSuchProviderException e) 
            {
		e.printStackTrace();
	    }
			    
        try {
	
	   MimeMessage msg = new MimeMessage(session);

			   msg.setFrom(new InternetAddress("[email protected]"));		     		        
			   msg.setRecipients(Message.RecipientType.TO,"[email protected]");		        
			   msg.setSubject("Tetowy mail");
			   msg.setSentDate(new Date());
			   msg.setText("Tresc maila");
			    
      Transport.send(msg);
			        
      }  

     catch (MessagingException mex) 

            {		    	
	     System.out.println("send failed, exception: " + mex);
	    }

Licze na pomoc i wyrozumiałość:

0

Witam,

Podejrzeć porty, które są używane możesz w konsoli przez "netstat". Tyle że problem z portem 25 jest spowodowany tym że musisz dokonać uwierzytelnienia

Session session = Session.getDefaultInstance(props, new Authenticator(){
			public PasswordAuthentication getPasswordAuthentication(){
				return new PasswordAuthentication("ktos","haslo do konta [email protected]");
			}
		});

i dodać do propertiesów

props.put("mail.smtp.host","poczta.interia.pl");
		props.put("mail.smtp.auth","true");

pozdrawiam

0

dzięki za zainteresowanie sie moim problemem. Doszedłem do tego sam co napisałeś ale dzięki, teraz mam kolejny problem bo raz mi wysle tego maila a innym razem nie. Wyrzuca mi connection time out. A tym netstatem nie wiem jak sie za bardzo posługiwać wyświetla mi jakieś cyferki nie wiem, nawet co jest co...
Jak bys mógł to oświetl mnie;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1