Problem z new Scanner(new File)

0

Witam.
Mam pytanko prawdopodobnie banalne, ale siedzę dwie godziny i nic, dopiero zaczynam kodowanie w Javie i taki dziwny błąd mi wywala, że stoję w miejscu i się wkurzam. Używam NetBeans'a wszystko było ok aż do momentu wywołania Scanner na File

package first1;

import static java.lang.Math.*;
import java.util.*;



public class First

{
    public static void main(String[] args) <font color="red">throws FileFoundException </font>
    {

        String nana = "/home/ishido/lala.txt";
        Scanner baba = new Scanner(new <font color="red">File</font>(nana));
   
             
    }
   
}

Jak widać kod zredukowałem do minimum, aby znaleźć przeczynę i nic. Wywala mi te dwie rzeczy podświetlone na czerwono. Jeśli opuszcze ignorowanie wyjątku to wywala samo File. Nie mam pojęcia dlaczego ??? HELP ME PLEASE !!!

Pozdrawiam

0

NetBeans nie informuje co jest źle ???

import java.util.*;
import java.io.*;

public class First

{
    public static void main(String[] args) throws FileNotFoundException
0

Jak dodam java.io.* to gaśnie mi File przy wywoływaniu pliku ale FileFoundException cały czas wywala.
Tylko nie jestem pewien ale File może gasnąć bo we wcześniejszych Javach do otwarcia pliku uzywana była metoda File, zawarta prawdopodobnie w bibliotece io (nie jestem tego pewien). Ale dobra po skompilowaniu wywala :

init:
deps-jar:
Compiling 1 source file to /home/ishido/Java/MyWork/First1/build/classes
/home/ishido/Java/MyWork/First1/src/first1/First.java:12: cannot find symbol
symbol  : class FileFoundException
location: class first1.First
    public static void main(String[] args) throws FileFoundException 
1 error
BUILD FAILED (total time: 0 seconds)

Kiedy skasuję throws FileFoundException
podkreśla mi całą linię Scanner baba = new Scanner(new File(nana)); jako błędną ...
Myślałem, że mi się jakieś pakiety gryzą bo miałem zaintalowane sun-java-5 i 6 . Wywaliłem 5 i to samo ...

0

To zamień
FileFoundException
na
FileNotFoundException

0

bogdans napisał

public static void main(String[] args) throws FileNotFoundException
ale Ishido nie przeczytał.

0

Wielkie dzięki ... literówka ej... ale wstyd .... wszystko cyka, wielkie dzięki ... Sorki za zawracanie d... głupotami

Pozdrawiam

0
bogdans napisał(a)

bogdans napisał

public static void main(String[] args) throws FileNotFoundException
ale Ishido nie przeczytał.

No tak na szybciora spojrzałem i zauważyłem tylko import java.io.*; ;-P
Dzięki
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1